"Когато се продават тези талончета за търкане, съответните бензиностанции са се отчитали по банков път обратно. Няма толкова прост народ, който да повярва, че парите са се носили в чанти. С други думи – постъпленията са явни, те са публични"

Това заяви днес пред Нова лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод на публикувания сутринта комикс от обвиняемия бизнесмен Васил Божков. В него, на седем различни слайда, Божков разказва историята на някой си Али Баба, който имал хазартен бизнес и за методите, по които той се разбирал с властта, в лицето на "Главатаря" и неговите служители, как да печели по-лесно, на гърба на конкуренцията. В комикса се твърди, че Али Баба, който подозрително прилича на самия Божков, давал по 20% от печалбите си на Главатаря, който подозрително прилича на премиера Борисов, и на неговите подчинени. Накратко - поредните обвинения за престъпно съглашение между правителството на Борисов и вече обвинения бизнесмен. 

Точно поради тази причина и Валери Симеонов коментира ситуацията, като едно от основните действащи лица в сагата с отнемането на лиценза на "Националната лотария". Самият Симеонов и преди това е опитвал да внесе проекти, които да регулират различно този вид хазартна игра. 

"За мене това са поредица от лъжи и недоказани обвинения. Защото и аз, все пак, се занимавам с бизнес. Това са и поредните измишльотини, да не кажа глупотевини", обясни обаче днес той собственото си мнение за разкритията. 

Основният му аргумент - тук не ставало дума за бизнес с наркотици, където се плащало на ръка, та да може тези 20% комисионна да не стават веднага видими. Това е и основната му логика - няма как твърденията на Божков да са верни, защото ако са, то парите трябвало да се дават на ръка, а това нямало как да е вярно. 

Освен това Божков имал и съдружници, които нямало как да не разберат за такава схема. Теория, която по-рано през деня разви на своята фейсбук страница и един от неговите съдружници в Ефбет - един от членовете на семейство Найденови. Именно от тях тръгнаха в началото на годината и обвиненията срещу Божков. 

Днес Симеонов призна, че се е срещал преди време с Божков, който се опитвал да го убеди да не прокарва промените за забрана за рекламата на този тип хазарт. Подпук обаче не му бил предлаган.

"Не е , лично на мен не са предлагали никакви средства, за да преустановя движението на Закона, внасянето му в зала. От 2018 година – април-май месец, когато беше внесен в Народното събрание. Може би, защото направихме разговор с г-н Божков. Той дойде при мен , в кабинета ми на вицепремиер. Може би е преценил, много бързо е преценил, че няма да може да ме изкуши с някакви рушвети и се е отказал.  Това е по отношение на моето  участие при внасянето на Закона"

Лидерът на НФСБ разказа и как Божков, по негови думи, записвал срещите си с хората - един телефон на масата и един в джоба. Вторият записвал, макар да не стана ясно откъде Симеонов е наясно с тези детайли.