19 новозаразени, 4-ма починали и 33-ма излекувани.

Това показват данните за ситуацията с коронавируса у нас на 2 юни, съобщи проф. Тодор Кантарджиев тази сутрин.

Направени вчера са били 1220 изследвания. Общо от началото на кризата инфектираните са 2538. Активните случаи към вчерашна дата са 1271.

От тези 19 нови случая в болница са настанени 9 души, а 10 са на домашно лечение.

Кантарджиев посочи, че от щаба са притеснени за Ямбол, защото 9 от новите инфектирани са установени там. 151 са заболелите в града.

Сред новозаразените има и 39-годишна бременна жена, като Кантарджиев припомни, че COVID-19 не е опасен за плода. Заразено е и 14-годишно момиче от Сливен, както и медицинска сестра - пак от Сливен.

Заразените медици стават общо 259 медици - или 10% от всички случаи.

Добрата новина е, че в старческите домове вече почти няма нови случаи. От 160 изследвани само двама са положителни - данните са изпратени от РЗИ-Шумен, отчете още проф. Кантарджиев.

Вирусът отне живота на вече144 души. Вчера издъхнаха четирима - 78-годишен мъж, настанен в болница в София. Не е имал придружаващи заболявания; мъж на 78 г. в Сливен; 62-годишен мъж в Стара Загора и 66-годишна жена в болница в Пловдив. Средната възраст на починалите е 68 години.

По думите на Кантарджиев епидемията утихва. И затова е важно да не се намалява броят на изследванията. Той съобщи, че към момента са направени над 60 000 PCR теста.

"Увеличават се, защото влизаме в етап на угасване на епидемията, в който в никакъв случай не трябва да се намаляват броят на изследванията. Защото всички единични случаи трябва да се обхващат веднага", посочи професорът.

Трябва да се обърне внимание на хора със симптоми в големи трудови колективи - "защото можем да ги хванем и ограничим и да стигнем дотам, че да имаме 19 заболели и 33 излекувани", добави той.