22:27 ч: Франция очаква спад в БВП-то си от 11 на сто заради коронакризата

Починалите от COVID-19 във Франция нараснаха с над 100 души за първи път от 13 дни насам, предаде Ройтерс. Бройката за последните 24 часа е 107, общо загубили битката с коронавируса са 28 940 души, като по този показател Франция се нарежда на пето място в света.

В страната от вторник бе задействано приложението за проследяване на контактите, целящо за възпре нови огнища на коронавируса. То породи дебати относно защитата на личните данни. Франция стана първата голяма европейска страна, която използва подобна технология. Приложението се нарича СтопКовид и може да се свали от магазините за приложения на Епъл и Гугъл.

Пред френския парламент днес министърът на публичните дейности и финанси Жералд Дарманен каза, че пандемията от коронавируса ще доведе до това, че бюджетният дефицит на страната ще е за тази година 220 милиарда евро, което е с 50 милиарда евро повече от предвиденото в бюджета, представен от правителството през април, предаде ТАСС.

По-рано днес френският финансов министър Брюно Льо Мер каза, че правителството очаква спад в БВП от 11 процента и че Франция е понесла силен икономически шок от коронакризата.

22:10 ч: 24 летища в Италия подновяват обслужването на пътнически полети

Над 20 летища в Италия ще могат да възобновят обслужването на пътнически полети. Работата им в тази насока беше преустановена заради коронавирусната пандемия, предаде ТАСС.

Според постановление на министерството на инфраструктурата и транспорта на Италия става дума за 24 летища, включително Малпенса в Милано, Фиумичино в Рим, Чампино в Рим, а също и летищата във Флоренция, Пиза, Венеция. Но някои услуги в тези летища ще останат засега недостъпни.

Никакви ограничения няма да има в осъществяването на вътрешните полети, в това число и до Сицилия. Ограничения ще има само във въздушните и морските връзки със Сардиния, като те ще са до 12 юни.

В италианските пристанища няма да се допускат чужди круизни лайнери.
Постановлението ще действа до 14 юни.

От утре Италия започва да приема хора от страни от ЕС, Шенгенската зона и Великобритания, без да ги поставя в карантина. Падат и последните ограничения за придвижване на италианците между областите.

Заради пандемията бе преустановена работата на редица летища в Италия, като само международното летище Фиумичино в Рим не беше напълно затворено, но обслужваше по 60-70 полета на днес при средно преди пандемията по 1000 полета на ден.

20:10 ч.: Тръмп и Болсонаро обсъдиха хидроксихлорохина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и бразилският му колега Жаир Болсонаро обсъдиха въпроса за съвместни изследователски дейности относно използването на противомаларийното лекарство хидроксихлорохин, което е прилагано и при лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, предаде Ройтерс.

Тръмп и Болсонаро са изразили взаимното си признание за дългогодишното сътрудничество между двете им страни по въпроси на здравеопазването. Те са дискутирали и доставката от САЩ за Бразилия на 2 милиона дози от пораждащото полемика лекарство и за провеждане на съвместни изследвания за оценка на безопасността и ефикасността на хидкроксихлорохина както за профилактика, така и за ранно лечение на заразени с коронавируса.

18:45 ч: В Токио състояние на тревога в очакване на втора вълна

Губернаторът на Токио разпореди въвеждане на състояние на тревога за японската столица на фона на безпокойство от активизиране на заразата с коронавирус, само седмица след края на извънредното положение, предаде Асошиейтед прес.

Губернаторката Юрико Коике издаде днес разпореждането днес след установяването на нови 34 случая в града, където в края на май потвърдените случаи на зараза спаднаха до няколко дневно. Г-жа Коике каза, че състоянието на тревога цели прецизното информиране на хората за състоянието на заразата и е препоръка към тях да останат предпазливи.

Като знак за състоянието на тревога, осветлението на токийския Мост на дъгата ще бъде променено от цветовете на дъгата в изцяло червено. Състоянието на тревога обаче не означава, че ограниченията, които тъкмо бяха облекчени, ще бъдат възстановени незабавно.

Експерти казват, че увеличаването на новите случаи отразява засиленото движение на хора от средата на месец май и може да продължи.

По време на втората част от състоящия се от три етапа план за възстановяване на бизнеса бяха отворени, театрите, фитнес залите и други търговски обекти. Нощните клубове, караоке баровете и други високо рискови обекти обаче остават затворени.
Град Китакюшу в Южна Япония също очаква втора вълна на заразата. Новите случаи там надхвърлят 110 през последните 10 дни, след тридесетседмична пауза.

15:49 ч.: Над 100 000 инфектирани с коронавирус в Чили

Над 100 000 души са се заразили с новия коронавирус в Чили, съобщи ДПА, като се позова на американския университет "Джонс Хопкинс".
Над 1100 души са починали в южноамериканската страна, след като са били инфектирани с вируса.

Пазарът "Ла Вега Сентрал" в Сантяго, Чили. Снимка АП/БТА

Вчера Световната здравна организация предупреди, че пандемията в Латинска Америка още не е стигнала своя пик. Освен Чили, СЗО изброи Бразилия, Перу и Мексико сред страните с най-голям брой инфекции.
Медицинската асоциация в Чили предупреди преди няколко дни, че почти всички легла в интензивните отделения са заети.


15:26 ч.: Жертвите на COVID-19 във Великобритания наближават 50 000

Броят на смъртните случаи от коронавирус във Великобритания доближи днес 50 000, потвърждавайки, че страната е една от най-тежко засегнатите в света, предаде Ройтерс. Жертвите на Ковид-19 вече са 49 646, включително данни от смъртни актове в Англия и Уелс, публикувани днес и отнасящи се назад до 22 май, по-рано оповестени данни за Шотландия и Северна Ирландия и скорошни смъртни случаи от болници в Англия.
Този голям брой жертви предизвиква критики към министър-председателя Борис Джонсън, който според опозиционните партии твърде много се е забавил с налагането на карантина, със защитата на възрастните хора в домовете за грижи и със създаването на система за тестване и проследяване за коронавируса.
Правителството казва, че може да е допуснало някои грешки, но се бори с най-голямата криза за общественото здравеопазване от грипа през 1918 г. и осигурява функционирането на здравната система.
Мрачните данни за броя на смъртните случаи обаче надхвърлят дори някои прогнози на научните съветници на правителството.
През март британският главен научен съветник каза, че ще бъде "добър резултат", ако смъртните случаи бъдат задържани под 20 000. През април Ройтерс съобщи, че най-лошият сценарий на правителството е за 50 000 жертви.


14:37 ч.: Нови 3118 заразени и 64 починали от COVID-19 за денонощие обяви Иран

Броят на заразените с коронавируса в Иран се е увеличил за последното денонощие с 3118 и е достигнал 157 562, съобщи днес говорителят на министерството на здравеопазването Киануш Джаханпур, цитиран от агенция ИСНА, предаде ТАСС.

Поклоници на празника Рамазан в Техеран. Снимка АП/БТА

По думите му броят на новите случаи е нахвърлял 3000 за последен път на 31 март. Джаханпур добави, че починалите от Ковид-19 за изтеклите 24 часа са 64 и общият им брой е вече 7942.
Данни на иранското здравно ведомство сочат, че досега в ислямската република са извършени 975 936 теста за наличие на коронавирус, а от заразата са се възстановили 123 077 човека.
Според официалната статистика пикът в разпространението на заразата е бил на 30 март с 3186 нови случая, след което броят им е започнал да спада до минимума от 802 случая за денонощие. След 3 май този показател е започнал да нараства и през последните шест дни варира между две и три хиляди.
От 1 март иранските власти започнаха постепенно да снемат ограничителните марки. Повечето хора се върнаха на работа, отворени бяха търговските центрове, бръснарниците и ресторантите; разрешено бе и пътуването с личен автомобил от една провинция до друга, а в много градове бяха отворени джамиите, припомня ТАСС.


14:05 ч.: СЗО: Случаите на COVID-19 продължават да нарастват в Източна Европа и Русия, в Западна Европа постоянно намаляват

Новорегистрираните случаи на COVID-19, установени за денонощие, намаляват устойчиво в Западна Европа, но в Източна Европа и в Русия картината е различна, обяви днес Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

На брифинг говорителката на СЗО Маргарет Харис каза, че "в момента в Европа, в Западна Европа, наблюдаваме постоянно намаление. Не е скоростно, но има постоянно намаление на новите случаи, регистрирани в рамките на 24 часа. Така че, това означава че броят на новите случаи все още е значителен, но броят им спада, с изключение на Русия и Източна Европа, където все още се наблюдава увеличение".

Русия съобщи за 423 741 случаи, което я нарежда на трето място в света по общ брой на заразени, а починалите са 5037.

Харис каза, че няма информация дали все още се водят разговори с администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Миналия петък той обяви, че се оттегля от агенцията на ООН заради начина й на действие по време на пандемията. "Нямам информация дали сме били официално уведомени", добави говорителката на СЗО. 


12:11 ч.: В Русия заразата пак се ускорява, тестват ваксина върху военни

Базовото репродуктивно число на коронавируса в Русия и Москва отново стигна максимални стойности за периода, предаде ТАСС.
Средният коефициент на заразяване в Руската федерация в момента е 1,06, а в столицата - 1,02. Това е максимално ниво за страната от 9 май насам, а за Москва - от 10 май, сочат данни на националния оперативен щаб за борба с инфекцията.

Броят на починалите от COVID-19 в Русия през изтеклото денонощие е 182 и те стават общо 5037 за страната. Жертвите на вируса в Москва от вчера насам са 71, в Московска област - 22, в другите региони са по-малко.

През последните 24 часа в Русия са открити още 8863 заразени; от болниците са изписани 11 108 пациенти - с над 25 процента повече от новооткритите.

Болните от COVID-19 в страната са общо 423 741; оздравелите до момента - 186 985 (44 на сто).

Руското министерство на отбраната съобщи, че е подбрало сред военнослужещите в цялата страна 50 доброволци, включително 5 жени, за изпитания на ваксини срещу коронавируса.


11:02 ч.: Индия регистрира ново рекордно увеличение на заразените за 24 часа

Индия е регистрирала в понеделник ново рекордно дневно увеличение на заразените с новия коронавирус от 8392 нови инфекции.

Това означава, че страната има в момента повече от 190 хиляди случая, включително  5394 смъртни, според данните на здравното министерство, цитирани от Би Би Си.

Индия отбеляза последователни рекордни дневни увеличения на случаите през последните няколко дни.

В събота бяха регистрирани повече от 8000 нови случая, след като властите обявиха нови облекчения на карантинните мерки.


10:47 ч.: Словакия облекчава още ограниченията, свързани с коронавируса 

Словакия ще премахне от утре още ограничения, въведени заради коронавируса. Отварят спортните центрове и закритите басейни, предаде Ройтерс.
Правителството се съгласи вчера да облекчи правилата за ресторантите, като намали разстоянието между клиентите. Разрешава се малобройна публика на спортни прояви и се облекчават ограниченията за свижданията в болниците, каза на пресконференция премиерът Игор Матович.

От 10 юни до 500 души ще могат да участват в обществени прояви, а от юли - 1000.
Словакия наложи строги карантинни мерки още преди да е регистрирала и един случай на коронавирус, а сега предпазливо смекчава мерките.

До края на миналата седмица имаше 1522 случая на коронавирус, от които 1368 души са оздравели. Смъртните случаи са 28 и не са се повишавали от средата на май. 


10:14 ч.: Френската икономика ще се свие с 11 на сто тази година, прогнозира правителството

Френското правителство вече очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с 11 на сто тази година, след като досегашната прогноза беше за спад от 8 на сто. Това обяви днес министърът на икономиката Брюно льо Мер, цитиран от АФП и Ройтерс.
Ударът за икономиката е изключително силен, но аз съм абсолютно убеден, че ще отбележи скок през 2021 година, заяви Льо Мер в ефира на Ер Те Ел.
Правителството ще потвърди тази нова оценка за мащаба рецесията в новия проектобюджет, който трябва да бъде представен на заседание на кабинета на 10 юни.
През миналата седмица Националният статистически институт посочи, че свиването на БВП ще бъде доста над очакваните от правителството 8 процента, защото съживяването на активността след началото на отмяна на карантинните мерки ще стане "в най-добрия случай постепенно през втората половина на годината". 


9:41 ч.: Сингапур: край на двумесечната карантина заради коронавируса

От днес Сингапур след двумесечна национална карантина започна да позволява подновяване на дейности, при които "няма голям риск от предаване" на коронавируса, предаде ДПА. Решението бе взето, въпреки че страната е на второ място в Източна Азия по брой на заразени.
Днес вече работят офиси и производствени предприятия, децата се върнаха в училище, започват да отварят и храмовете.
Сингапурският министър-председател Ли Сян Лун каза вчера, че отслабването на мерките вероятно ще се посрещне с огромно облекчение от всички, но предупреди, че то със сигурност крие рискове.
В богатия град държава - голям международен финансов и търговски център, са установени 35 292 случая на заразени с коронавируса, повече от която и да е страна в Източна и Югоизточна Европа, като изключим Китай. Повечето от случаите обаче бяха сред чужди работници, живеещи натясно в общежития. Освен това относителният брой на смъртните случаи в Сингапур - общо 24, е сред най-ниския в света. Правителството обеща, че ще построи нови общежития, в които да се настанят до 100 хиляди от общо 320-те хиляди работници мигранти, които понякога спят по 10-20 души в стая.
Засега остават още някои ограничения заради епидемията - ресторантите още не приемат клиенти, остават затворени фитнесите и кината.
Сингапурската икономика тежко пострада от коронавирусната криза. През миналата седмица, преди правителството да обяви увеличаване на разходите, за да се покрият загубите, прогнозите бяха, че тази година икономиката ще се свие с до 7 на сто.


5:00 ч.: 2,9 милиона са излекуваните от COVID-19 в света

Общо 2 904 670 души по света са били излекувани от COVID-19 от началото на пандемията, сочи справка в интернет ресурса Worldometers. Броят на заразилите се в световен мащаб е 6 370 499 души, от които 377 515 са починали. Данните са актуални към 2 юни 7:00 ч. българско време. Все още най-засегнати от вируса са САЩ, Русия и Южна Америка.

Броят на заразилите се в САЩ е 1 859 323, от които 106 925 са починали, а 615 416 са били излекувани. Общо в Южна Америка има 906 331 заразени, от които 41 084 са починали, а 362 215 са се възстановили. Повечето от тези случаи са регистрирани в Бразилия, където заразените с коронавируса са 529 405 души, а починалите 30 046. Общо 211 080 от тях са оздравели. В Русия по последни данни са регистрирани 414 878 заразени с COVID-19, от тях 4855 са починали, а 175 877 са били излекувани. Броят на заразените с болестта в България по последни данни е 2519 души, от които 140 са починали, а 1090 са били излекувани. Струва си да се отбележи, че тези числа не отразяват истинския брой на заразените - на много места по света се провеждат изследвания единствено на хората с по-тежки симптоми на болестта.


3:30 ч.: Над 6,22 милиона са заразените с COVID-19 в света

Над 6,22 милиона е общият брой на случаите на потвърден коронавирус по света, показва статистика на Ройтерс.

Масово погребение в Сао Пауло, Бразилия. Снимка АП/БТА

Починалите според тези изчисления са 371 799. Откакто първите случаи бяха установени в Китай през декември миналата година, за инфекции е съобщено в над 210 страни и територии.


0:45 ч.: Намалява броят на заразените с коронавирус във френските болници

Френското здравно министерство призова хората да продължат да вземат предпазни мерки срещу коронавируса, въпреки че броят на случаите в болници и в интензивните отделения в страната продължава да намалява, предаде Ройтерс.

Провеждане на местни избори в Париж. Снимка АП/БТА

Франция се готви да пристъпи от утре към втория етап от облекчаването на ограничителните мерки. Очаква се отново да бъдат отворени паркове, барове, ресторанти и плажове. Министерството обаче подчерта, че "добрите новини не трябва да ни карат да забравяме опасностите на вируса".
През последните 24 часа във френските болници са регистрирани 31 смъртни случая, дължащи се на коронавируса. С това броят им от 1 март достига 18 506. Утре ще бъде съобщен и броят на смъртните случаи в домовете за възрастни.
14 288 пациенти с коронавируса остават в болница към днешна дата, лек спад от вчера, когато те са били 14 322. Преди седмица броят им беше 16 798. Пациентите в интензивни отделения са 1302.
От появата на коронавируса във Франция се е наложило да бъдат приети в болница общо 101 739 души, съобщи здравното министерство.


0:15 ч.: Нито един смъртен случай на COVID-19 в Испания - за първи път от март

Властите в Испания съобщиха, че през изтеклото денонощие в страната не е регистриран нито един смъртен случай от новия коронавирус, което се случва за първи път от март, предаде Асошиейтед прес.

Протест в Испания срещу мерките по социално дистанциране. Снимка АП/БТА

Ръководителят на испанския здравен кризисен щаб Фернандо Симон определи този развой като "много, много обнадеждаващ".

На пресконференция той каза, че за последните 24 часа в Испания са регистрирани 71 нови заразени.

Намираме се в много добра точка от развитието на пандемията. Данните следват тенденция и се движат в правилната посока, отбеляза Симон.
Официалният брой на починалите от появата на първите случаи на коронавирус в страната в началото на март е 27 127 души, а потвърдените случаи на зараза са 240 000.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.