"Фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им."

Това са неща, които Специализираната прокуратура пусна тази сутрин, че е иззела от офиси на "обвиняемия Васил Божков".

Както е известно, прокуратурата като част от съдебната власт е напълно независима и със сигурност доизземването на антики на Божков "няма нищо общо" с продължаващите му атаки срещу изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов.

Както вчера даде заявка зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев пред БНТ - не те (както ги обвинява Божков), а самият Божков не е съхранявал вещите си грижливо и старателно. Това явно е и втората линия в съобщението днес относно иззети "множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности".

Забележително е, че нещата са "намерени и иззети" 4 месеца след първите обиски у "Нове холдинг" от последните дни на януари и първите на февруари т.г.

По-късно самият Божков излезе с коментар във фейсбук - там той обвини разследващите, че показват стари кадри:

 

 

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Специализираната прокуратура намери и иззе от офисите на обвиняемия Васил Божков множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности.

Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата.
В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети.

Във връзка с високия обществен и медиен интерес публикуваме снимки на част от намерените нови предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности.

От приложените снимки се вижда, че президентът на "Нове холдинг" е държал ценностите си в нещо като абонатни станции на парното, както и сред метлите и лопатките на чистачките.