До края на деня в Столичния общински съвет ще бъде внесена дългосрочната "Визия за София", съобщи днес кметицата Йорданка Фандъкова.

Дългосрочната стратегическа програма, в чието разработване са участвали над 10 000 организации, експерти, граждани и общински съветници, начертава път за столицата чак до далечната 2050 г.

"Това не е просто визията на кмета, а споделената визия на софиянци за 30 години напред - как искаме да се развива нашият град, какво искаме да постигне за това време, да подчиним целите и работата си именно на това разбиране. Голяма част от проектите, които сега развиваме, са подчинени на целите във визията. Но много по-сериозно би било, ако получим и постигнем обединение не само на гражданите, но и на всички политически сили в СОС", заяви Фандъкова.

Програмата беше на практика готова още в края на миналата година, но редица други въпроси в Столичната община и епидемията от новия коронавирус я изтикаха на заден план. Тя включва изключително общи и дългосрочни приоритети. В следващия месец ще бъде обсъждана в комисиите на СОС, а след това ще бъде гласувана и от целия съвет.

Пълната "Визия за София" може да бъде разгледана в детайли на сайта vizia.sofia.bg. Фандъкова маркира само основните пет приоритета, около които "се обединихме абсолютно всички":

"Компактен, адаптивен, многообразен град, умело привличане на ресурси и включване на гражданите."

След приемането на дългосрочния стратегически документ ще се предложи втори, с по-конкретни мерки, засягащи периода 2020-2025 г.

"Това всъщност е нашата работа, конкретната работа, проектите, обектите, които залагаме до края на този мандат. Тя е много по-конкретна, но ние предлагаме СОС да приеме първо стратегическата част."

От стратегическата програма следва и изготвяне на нов Общ устройствен план на града, заданието за който се очаква да е готово до края на тази година.

"Това е план, който надхвърля всякакви мандати - кметски и на Общинския съвет", подчерта Фандъкова. "Длъжни сме да запазим София като зелен град и да го развием. Това е моята собствена визия и мечта за София - да се развива като зелен иновативен град, като град, който пази и цени културно-историческото си наследство и възпитава хората, децата си в тези ценности."

Главният архитект Здравко Здравков допълни, че целта е да се подобри животът не само в кварталите, а по периферията на града. Да се подобри движението в целия град, София да се трансформира от "град на автомобилите" в "град на хората".

"Трябва да променим тези приоритети - да накараме хората да слязат от автомобилите, но това става с поредица от стъпки."

И изброи - подобряване на градския транспорт, велотрасетата, периферните пътища.