Еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич поиска увеличаване с 2 милиарда евро на бюджета на rescEU – част от механизма за гражданска защита на ЕС.

Това трябва да стане чрез инструмента "ЕС от следващо поколение". Целта е чрез него да се реагира по-бързо при сериозна необходимост от трансгранична намеса, какъвто е случаят с пандемията от коронавирус.

С увеличението общата сума на европейския механизъм за гражданска защита ще стигне до 3,1 милиарда евро за следващите 7 години. 

Идеята е да се създаде резерв за стратегическо оборудване за реакция при спешни случаи, свързани със здравето, горските пожари, химически, биологични, радиобиологични или ядрени инциденти. Ленарчич уточни, че механизмът ще включва медицинско оборудване, самолети за медицинска евакуация, полеви болници, хеликоптери за борба с пожарите, които да бъдат мобилизирани бързо при неотложни ситуации.

ЕК предлага и значително увеличение на бюджета за глобална хуматнитарна помощ с 5 милиарда евро. Така общата сума за следващите 7 години ще достигне 14.8 милиарда.