„Възмутени сме и потресени от смъртта на Джордж Флойд в САЩ“, заяви днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Всеки човешки живот има значение, включително животът на чернокожите хора“, допълни той.

Борел призова всички страни в сблъсъците, последвали смъртта на Флойд, да се въздържат от прекомерна употреба на сила. Той настоя споровете да се решават на основата на върховенството на закона и правата на човека, особено когато възникват в държави с демокрация и уважение към свободите.

Дипломат № 1 на ЕС изтъкна също, че е необходимо властите в САЩ да не се оправдават със случая с Флойд, за да злоупотребяват с използването на сила, както и че подобни злоупотреби трябва да бъдат порицани навсякъде по света.

„Подкрепяме правото на мирен протест. Осъждаме всякакво насилие и расизъм. Призовавам за успокояване на напрежението“, заяви Борел.

Той е убеден, че чред единство откритите въпроси може да намерят решение.

Защо ЕС не иска Русия при Г-7

Същевременно Жозеп Борел заяви, че не подкрепя предложението на американския президент Доналд Тръмп Русия да бъде поканена на среща на страните от Г-7 и за възобновяване на формата Г-8.

Шефът на европейската дипломация уточни, че председателстващият Г-7 - в случая САЩ, има право да изпрати покани до участниците в срещата. Промяната на формата обаче не е в неговите правомощия.

„Участието на Русия бе преустановено, докато Москва не промени посоката на поведение и докато обстановката позволи смислен разговор с възстановяването на Г-8. Засега тези необходими условия не са изпълнени“, категоричен бе Борел.

Върховният представител припомни, че Русия е била отстранена от срещите заради събитията в Украйна – анексията на Крим и подкрепата на сепаратистите в Донбас. Според него все още е трудно ЕС да повярва, че при сегашните обстоятелства Москва може да се върне в групата.

„Г-7 е жизнено важна международна рамка между страни, свързани от общи интереси и ценности. Сътрудничеството между единомишленици е важно, още повече в днешните времена“, обобщи Жозеп Борел.