Заплахата на президента Доналд Тръмп, че ще изпрати армията срещу протестиращите, не подейства. Бунтовете се усилиха в целите Съединени щати, като насилието и грабежите надделяха над мирните демонстрации, предава Асошиейтед прес.

В Ню Йорк Сити участници в преобладаващо мирна демонстрация разбиха витрините на магазин близо до Рокфелер сентър и на Мейси стор на 34 улица в Манхатън. Кола се вряза в група полицаи по време на протести в Бафъло, като рани поне двама от тях.

Шон Джоунс, минувач, който гледаше как протестиращи разграбват луксозни магазини в манхатънския квартал Сохо, обясни вандализма пред агенцията така:

“Хората правят това, така че следващия път, преди някой да помисли да убие друг чернокож, да си каже: "Мамка му, не ги искаме тук пак да правят същото".

Протестите в Атланта и в Нешвил бяха многобройни, но останаха главно мирни, а в сърцето на бунта - Минеаполис - започнаха да се успокояват, след като братът на убития при полицейски арест Джордж Флойд призова за мир от мястото на смъртоносния инцидент.

 

В същото време смъртните случаи започнаха да растат: двама души бяха убити в предградие на Чикаго. Полицейският шеф в Луисвил беше уволнен, след като силите на реда убиха собственик на ресторант.

В Сейнт Луис четирима полицаи бяха простреляни по време на сблъсък с протестиращите, каза местният полицейски шеф пред телевизия "Фокс нюз".

Тя показа как военни хеликоптери Блек хоук се снишават над демонстранти във Вашингтон, за да ги разпръснат.

В обръщение от Розовата градина на Белия дом Тръмп се зарече да изпрати "хиляди и хиляди" американски войници срещу разбунтувалите се, които определи като "анархисти". После, изненадващо отиде в близката да Белия дом Епископална църква Сейнт Джон и след това позира пред медиите с библия в ръка, без да каже дума.

Епископът Мариан Едгар Бъд (жена) осъди фотосесията. 

"Президентът току-що използва Библията и една от църквите на моята епархия, като фон на послание противно на учението на Исус и на всичко, което нашата църква представлява", каза тя.

 

„От известно време седим на буре с барут и то гръмна“, заяви комисарят на полицията във Филаделфия Даниел Аутлоу, чиито служители арестуваха стотици хора.

Президентът, който се бори за втори четиригодишен мандат на изборите на 3 ноември, поиска бурните протести да спрат и обеща да използва повече сила, за да постигне тази цел.

Ако губернаторите в цялата страна не разположат достатъчно военни от Националната гвардия (аналог на жандармерията или вътрешните войски), американските военни ще се намесят, „за да решат бързо проблема място тях“, казаТръмп. „Имаме най-великата държава в света. Ще я запазим.“

Използването на военна сила от Тръмп в щатите би било федерална намеса, рядко срещана в съвременната американска история. Тя напомня за 1968 г., когато Ричард Никсън се кандидатира като защитник на закона и реда след размириците, последвали убийството на лидера на движението за граждански права Мартин Лутър Кинг-младши.

Минути преди Тръмп да започне да говори, войници от полицията и националната гвардия започнаха агресивно да изтласкват стотици мирни протестиращи, събрали се в парка Лафайет, слещу Белия дом, където  те скандираха срещу полицейската бруталност и смъртта на Флойд. Посланието на Тръмп звучеше на фона гърмежи на гранати със сълзотворен газ.

АП коментира, че пет месеца преди деня на изборите президентът дава да се разбере, че залага на усилията да убеди избирателите, че подходът му на силната ръка е оправдан. Той възнамерява да потуши най-интензивните граждански вълнения от 60-те години на миналия век насам.