След като стана ясно, че петролният картел ОПЕК има насрочена среща за 10 юни, цените по фючърсите на суровината скочиха с близо 2% и изглежда засега ще продължат да следват високата траектория. 

По-рано днес пък руската агенция ТАСС, позовавайките се на три отделни източника, разкри, че срещата може би ще бъде допълнително издърпана за възможно най-скорошната дата - на 4 юни, тоест този четвъртък. Отново според агенцията срещата е по една проста причина - да бъде потвърдено силното съкращаване на добива в картела поне до края на 2020 година. Очаква се обаче Русия да се противопостави на такава политика, каквато е по принцип генералната ѝ позиция през последните месеци. 

Експертите предполагат, че в крайна сметка може да се стигне до частична сделка - запазване на добива за следващите три месеца, докато пазарът успее да се нормализира.

Всичко това изтласка днешната цена на фючърсите, като международният бенчмарк "Брент" достига до цена от малко над 38 долара за барел или до своеобразен рекорд от април насам. Толкова е скокът и на американския суров петрол, който се възстановява в силни темпове след срива от март и в момента се търгува на 36 долара за барел.

Припомняме, че пазара започна своята стабилизация след като ОПЕК и неговата разширена версия с Русия, наречена ОПЕК+, все пак се споразумяха за съкращаване на добива с 10 милиона барела до края на юни. Отделно значение за тласъка има и възстановяването на икономиките и лекото повишаване на търсенето, което беше сринато през последните 3 месеца. 

Все пак фючърсите по най-често търгуваните сортове петрол остават много далеч от цените от началото на годината.