Светът на спорта гласно изразява позицията си за случващото се в Съединените щати след смъртта на Джордж Флойд, настъпила по време на арест и предизвикала масови безредици и насилие.

Много се коментира какво направиха в "Ливърпул" - на тренировка на стадион "Анфийлд" вчера 29-има футболисти и треньори коленичиха около централния кръг на терена. Това бе заснето на видео от трибуните и публикувано във всички официални комуникационни канали на бъдещия шампион на Висшата лига.

"Обединението е сила. #BlackLivesMatter", гласи текстът на поста.

Black Lives Matter е името на движение на тъмнокожите в САЩ, което набра сила в последните години, подкрепено от прочути афроамериканци в спорта, шоубизнеса, културата, политиката и т. н. Символът на членовете на движението е юмрук, вдигнат на дясната ръка нагоре.

The entire squad knelt in Anfield's centre circle ahead of today's training session in a powerful show of support for the #BlackLivesMatter movement Unity is strength: bit.ly/3gEMZIV

Публикувахте от Liverpool FC в Понеделник, 1 юни 2020 г.

Футболисти от Висшата лига, начело с Рахим Стърлинг ("Манчестър Сити") и звездите на "Юнайтед" Пол Погба и Маркъс Рашфорд публикуват слова срещу расовата дискриминация и в подкрепа на толерантността. Те изразяват гнева си от ставащото, но същевременно призовават за единение на всички раси.

Подобни настроения се наблюдават и в Бундеслигата. В неделя, когато вкара хеттрик за "Борусия" (Дортмунд), английският национал Джейдън Санчо съблече фланелката си, а на тениска отдолу пишеше "Справедливост за Джордж Флойд". Той и още три звезди на германското първенство са разследвани за политически послания от футболната централа (ГФС) на страната.

Джейдън Санчо

Въпреки това Санчо, неговият съотборник Ашраф Хакими, Уинстън Макини от "Шалке" и Маркъс Тюрам от "Борусия" (Мьонхенгладбах) бяха публично защитени от шефа на ГФС Фриц Келер и от Лигата, застанала зад четиримата.

В тенис средите най-отчетливи са реакциите на Серина Уилямс, Наоми Осака и Коко Гоф. 

Логично най-голям е отзвукът в щатските колективни спортове, където начело на своеобразния протест застанаха Майкъл Джордан, Леброн Джеймс, Кевин Дюрант, Стеф Къри, вдовицата на Коби Брайънт и т. н. и т. н. Тайгър Уудс също каза думата си.

Публикувахте от LeBron James в Понеделник, 1 юни 2020 г.

Ричард Шърмън, звезда на американския футбол, извървял пътя от Комптън - прочутото престъпно градче (гето) край Лос Анджелис, до статута на един от най-интелигентните и успели щатски спортисти, обръща внимание на това, че много бели спортисти гласно подкрепят каузата на протестиращите. По думите му по този начин тежестта на посланията им придобива по-голяма стойност. И показва, че не са безучастни.

На последното обърна внимание световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, който разкритикува своите колеги и съперници, че стоят безмълвни и той се е почувствал "самотен". Моментално последва отговор в подкрепа от тима му "Мерцедес", а също така от пилоти като Шарл Льоклер, Ландо Норис, Карлос Сайнц и Даниел Рикардо.

I know you guys haven’t heard from me in a few days. I’ve been trying to process what is going on in the world. At a...

Публикувахте от Marcus Rashford в Понеделник, 1 юни 2020 г.

Всички тези реакции изглежда ще излязат от виртуалното пространство и ще намерят реален израз, когато спортът се завърне трайно през лятото. 

И изглежда отново ще изживеем станалото през 2016-2017 г., но в много по-голям мащаб, вече световен. През 2016-а бившият куотърбек на "Сан Франциско Фортинайнърс" Колин Каперник започна първо да седи на скамейката, а след това и да коленичи по време на химна преди всеки мач от сезона на НФЛ. Акт срещу полицейския произвол над тъмнокожи, тогава заради поредица от случаи най-вече в Сейнт Луис. 

Последваха го цели отбори, което раздели Америка, тъй като мнозина счетоха колениченето като неуважение към щатския флаг и химн. Масово хора спряха да гледат НФЛ, а това доведе и до финансови загуби на всички по веригата. Доналд Тръмп също се намеси.

В последните два сезона протестите затихнаха, а Каперник така и не успя да си намери нов отбор. Той заведе дело срещу лигата с претенции, че отборите "картелно" не искат да му дадат шанс. Двете страни се разбраха извън съдебната зала. Тези дни подавачът, оставен от майка си като много малък и отгледан от полски емигранти, отново е на предните редици на недоволството, макар и само в социалните мрежи засега.