С оригинална идея по случай 1 юни излезе кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков - емблематичният ресторант "Синият лъв" да бъде трансформиран в детски ясли.

Той представи идеята си във фейсбук, като изтъкна липсата на места в детските градини и яслите в столицата, но и на общински парцели за строеж на нови. Добави, че този проблем е особено сериозен в централните квартали.

"Синият лъв", вдъхновен от старото лого на Съюза на демократичните сили, е известен като любим на бившия лидер на дясната коалиция Иван Костов. Сградата се намира в идеалния център - на ул. "Иван Вазов" 6, в близост до Народния театър и Министерството на финансите. И освен това е общински имот - както отбелязва районният кмет, повечето имоти на общината в центъра са или административни сгради и партийни клубове и централи, или заведения.

"Според нашия анализ сградата е подходяща за филиал на детски ясли с две групи", обяснява Трайков.

А докато трае процедурата по смяна на предназначението на сградата, той предлага да бъде служебно възложен проект за създаване на "Общински детски център "Синият лъв".

Трайков е успял да получи подкрепата на главния архитект на София Здравко Здравков. Ако няма усложнения и получи одобрение и от Столичния общински съвет, според него детският център ще може да заработи до първото тримесечие на следващата година.

От "Демократична България" от известно време предлагат различни варианти за създаване на нови ясли и детски градини в столицата. След последната класация близо 9000 деца останаха без място в съществуващите общински детски градини.