Правителството ще отпусне 600 хил. лв. за реконструкция на Рилския манастир. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в обителта.

По-рано през деня стана ясно, че най-големият манастир в България е изправен пред фалит и търси спасение по антикризисната схема 60/40, въпреки че по закон трябва да получава субсидия от държавата, тъй като е част от защитените обекти на ЮНЕСКО. Парите, предназначени за святото място, обаче не са изплатени. След промените в закона от миналата година парите за Българската православна църква се разпределят от Министерството на финансите направо към Светия синод, който извършва плащанията.

Тази година преведената на синода сума е била в размер на 26 милиона лева. Оттам обаче твърдят, че въпросните средства стигат само за заплатите на служителите на църквата. Както и че не уведомявани, че от получените 26 милиона трябва да се отделят 600 хиляди лева за Рилския манастир.

Пред Нова тв игуменът на обителта Евлогий обясни, че приходите на манастира са почти нулеви от два месеца насам.

Обителта е била одобрена от НОИ и е получила облекчения за 13 работни дни от март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, монасите правят и немалки разходи. Засега в манастира се стремят да не съкращават от персонала, добави игуменът.

В обителта се опасяват, че липсата на държавна помощ може да извади Рилския манастир от списъка с обектите на ЮНЕСКО, тъй като не се поддържа.

Манастирът не е получил предвидените за реставрации, ремонти и поддръжка 597 хиляди лева.

"През последните две години за първи път започнаха да се плащат заплати на всички свещеници. Първо бяха 21 милиона, за втората година 26 милиона. Като чух, че на игумена на Рилския манастир не му стигат парите, ми стана болно и ме хвана яд. Затова дойдох на крака да му изкажа своите почитания, да чуя неговата болка... И на практика взехме решение, което ще се гласува на Министерския съвет", обясни Борисов след пристигането си в обителта.

Сумата от 600 хил. лв. ще бъде преведена отделно от парите за заплати. Борисов каза още, че са необходими 1,300 млн. за пречиствателна станция и този въпрос също ще бъде решен. Парите ще бъдат гласувани на заседанието на МС в сряда, уточни той.

Ще бъдат подпомогнати и другите два манастира, които са на пряко подчинение на Светия синод - Бачковският и Троянският.

"Ще отпуснем и на тях средства, за да не изпаднат и те в подобна ситуация, защото са ги раздали всички пари за заплати. Също така ще бъдат отпуснати пари и за една нова църква в Пловдив", обясни Борисов.

Той похвали пътя до Рилския манастир - бил прекрасен.

"Знам, че преди две години направихме пътя, който беше целият в дупки, а сега е фантастичен. Ако има свлачище, ще пратя да го оправят. Ако някъде са паднали скали, защото навремето са строили некачествено, по комунистическо време, или когато и да било, не е по моя вина, ще го ремонтираме и това", обеща още премиерът.