Най-вероятно носът е входната врата, през която SARS-Co-V-2 влиза в тялото, смятат изследователи от много университети и лаборатории в САЩ, Канада и Китай.

Те представят свое проучване в сп. Cell, в което проследяват лекотата, с която коронавирусът заразява различни видове клетки в дихателните пътища - от носа, трахеята, бронхите, бронхиолите до алвеолите. Откриват плавен спектър на инфекциозност, който намалява от горния към долния дихателен тракт. Това означава, че най-лесно се заразяват клетките в носната кухина, а най-трудно тези, които са дълбоко в белите дробове. Според учените директното заразяване на белите дробове с помощта на въздушни микрочастици е малко възможно, поне спрямо сегашните данни.

Защо носът?

С помощта на обратни генетични системи, реконвалесцентна плазма и специфични антитела, които се свързват с вируса, са установени местата на най-голяма концентрацията на вирусна РНК. Оказва се, че те се намират в носа и че той е най-чувствителен на вируса. Това се доказва от голямото количество РНК на SARS-CoV-2, открито в аерозолни частици, издишани по време на нормално дишане. Когато този аерозол се вдиша от даден субект, най-високата плътност на отлагане на единица повърхност се открива в носа. 

Второ, сравнително високата експресия на АСЕ2 рецептори (с които обикновено се свързва вирусът) в назални (носни) проби предполага, че носната кухина е плодородно място за ранна инфекция на SARS-CoV-2. Трето, носът е изложен на високи, но променливи атаки от инфекциозни и екологични агенти, в резултат на което има готови, вродени, защитни отговори. Следователно, различното протичане на COVID-19 може се определя от началното проникване на вируса в носа и неговата локални защитни реакции. 

Как става инфектирането на белите дробове

Оралната аспирация (проникване на течни или твърди вещества в трахеята или белите дробове при вдишванe) е ключов фактор за много инфекциозни болести на долните дихателни пътища. Добре известно е, че носните секрети се почистват чрез специални реснички  (мукоцилиарeн клирънс) и се натрупват в устната кухина, където се смесват с орофарингеалните и слюнчените секрети. Много вероятно е вирусът да се размножава точно в орофаринкса. 

Смята се, че предимно през нощта течност, богата на вируси, се аспирира (попада при вдишване) дълбоко в белите дробове. Това са микроаспирати, които обаче са достатъчни за иницииране на инфекция. Те съдържат ензими и други медиатори, улесняващи инфектирането на алвеоларните клетки. Доказателство за това са петнистите сенки (инфилтрати), които са характерни за рентгенография на COVID-19

Самият ход на COVID-19 доказва този начин на заразяване – инфекцията започва от горните дихателни пътища, следва аспирация и инфекция на долните дихателни пътища. Трябва да се отбележи, че силна микроаспирация и гастроезофагеална аспирация се наблюдават по-често при пациенти с по-тежко протичане на COVID-19 – възрастни, диабетици и хора с наднормено тегло. 

В заключение: носната кухина е първоначалното място за заразяване на организма, откъдето вирусът слиза надолу и „засажда“ белия дроб чрез аспирати. 

Това означава, че масовото използване на маски за предотвратяване на вдишване на аерозоли и механично предпазване на носа от такива пасажи е задължително. Допълнителни терапевтични стратегии, които намаляват вирусния титър в носа на ранен етап, са назалните промивки, локални антивирусни средства или имунна модулация. Да си припомним факта, че в Австрия случаите на заразяване намаляха с 90% две седмици, след като държавата наложи задължително носене на маски на 6 април.