Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНТ, че и той е бил против намаляването на ставката на ДДС до 9% за ресторантите. Като противници на това намаление публично се афишираха още финансовият министър Владислав Горнов и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"И аз бях против. Рестартира се базисният разговор за диференцираната ставка. Тя не е добро решение, редно е данъчната система да е унифицирана", заяви Дончев.

И допълни, че това е мярка в подкрепа на търговеца, а не на клиента, и не води до намаляване на цените. Дончев каза още, че собствениците на ресторанти никога не са твърдели, че цените ще бъдат намалени, докато са преговаряли с правителството.

Вицепремиерът коментира и създаването на държавна петролна компания, с която държавата ще се намеси на пазара на горивата. Той отрече твърденията, че тази намеса ще бъде нерегламентирана.

"Според Конституцията всички форми на собственост са равнопоставени. Държавата също може да е собственик на компания", изтъкна Дончев.

И допълни, че създаването на държавни бензиностанции не е най-важното в идеята.

"Най-важното е създаването на достатъчно обеми от данъчни складове", заяви Дончев.

Според него трябва да има равни шансове за всички - малки, средни и големи участници на пазара.

"Това създава държавата - гаранция, че пазарът ще бъде отворен за всички", смята вицепремиерът.

Той все пак призна, че държавата не се е доказала като възможно най-добър собственик. И изтъкна, че никой вече не ходи в държавни хотели, ако въобще са останали такива. Но заяви, че приветства всякакви усилия за това пазарът на горива да е по-конкурентен и да няма съмнения за ценообразуването. Според Дончев намесата на държавата в области като горивата и хазарта е по-скоро инцидентна.

Вицепремиерът съобщи, че около 15 хил. компании са кандидатствали по мярката 60/40, като това засяга около 250 хил. работни места. Тази мярка може да бъде удължена и да действа дотогава, докато това е необходимо, добави той.