Долната камара на полския парламент одобри днес промените в изборния закон, позволяващи да се проведат отложените заради коронавируса президентски избори съгласно механизъм, позволяващ гласуване по пощата и традиционно гласуване, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Управляващата "Право и справедливост" се опита да проведе вота на 10 май, както той беше планиран първоначално, но само по пощата заради пандемията, но този план пропадна.

Вчера вечерта промените в изборното законодателство бяха приети в доминирания от опозицията Сенат, горната камара на парламента. По време на дебатите там опозицията внесе още промени в текста.

Сега след одобрението на внесените промени, нормативният акт трябва да бъде подписан от президента, за да се превърне в действащ закон. Тогава председателят на долната камара Елжбета Витек ще обяви датата на изборите.

Управляващата партия иска провеждането възможно най-скоро на вота, защото засега президентът Анджей Дуда, който е неин съюзник и се бори за преизбиране, е начело в допитванията. "Право и справедливост" се притеснява, че подкрепата за Дуда ще отслабне защото изолацията, наложена заради коронавируса, се отразява върху полската икономика. Вчера едно допитване дори показа, че Дуда може да изгуби на втория тур на президентския вот.