Десетки хиляди хора излязоха по улиците на много места в САЩ осма поредна вечер на протести заради смъртта на цветнокож мъж при задържането му от полицаи в Минеаполис, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в Ню Йорк, където освен това отново бяха разграбени магазини.
Големи протести и шествия имаше също в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. В столицата Вашингтон имаше демонстрация близо до парка, който бе разчистен от полицията в понеделник, за да бъде направен път на президента Доналд Тръмп да позира за снимка с Библия пред църква.
Протестите за смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и на други жертви на полицейско насилие като цяло бяха мирни през деня вчера, след залез слънце тълпи се отдадоха на мародерство, вандалски прояви и палежи, отбелязва Ройтерс.
Пред сградата на Конгреса във Вашингтон множеството коленичи, скандирайки: "Мълчанието е насилие" и "Без справедливост няма мир". Десетки войници от Националната гвардия помагаха на полицията в опазването на реда.
Демонстрантите останаха в парка "Лафайет" и на други места във Вашингтон въпреки влизането в сила на полицейския час вечерта.
Хиляди пренебрегнаха полицейския час в Ню Йорк.
Министерството на отбраната на САЩ прехвърли около 1600 войници в района на столицата след няколкото дни на съпътствани от насилие протести в града.
По-рано президентът Тръмп заплаши да използва армията срещу демонстрантите, които нарече "разбойници".
В Хюстън, щата Тексас, родния град на Джордж Флойд, 60 000 души се включиха в шествие в центъра в памет на "благия гигант", както го нарече един от тях.
Флойд, който почина на 46-годишна възраст, е прекарал по-голямата част от живота си в исторически квартал на Хюстън, населен предимно с цветнокожи. Той се преместил преди няколко години в Минеаполис, където си намерил работа.
Рокси Уошингтън, майката на шестгодишната дъщеря на Флойд, заяви, че иска справедливост за него, предаде ДПА.
Тя говори през сълзи за малката Джиана, която ще трябва да отрасне без баща.
Един човек бе убит от полицията в нюйоркския район Бруклин, след като открил стрелба по хора, предаде ТАСС.
Стрелецът ранил двама души. Двама полицаи също пострадали.
Обстановката в Ню Йорк е напрегната до краен предел на фона на протестите, отбелязва ТАСС. Тази нощ правоохранителните органи задържаха за размирици и грабежи в центъра на Манхатън около 700 души.
В Атланта, щата Джорджия, на шестима полицаи ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с инцидент, при който те използвали електрошоково оръжие срещу двойка цветнокожи колежани и ги изкарали от колата им по време на протест заради смъртта на Джордж Флойд, предаде Ройтерс.
Прокуратурата ще иска по няколко години затвор за замесените полицаи. Според видеозапис 22-годишен мъж и приятелката му, на 20 години, не са оказали никаква съпротива и не са представлявали каквато и да било заплаха.

Байдън отива на погребението на Джордж Флойд

Републиканците, които имат мнозинство в Сената на САЩ, блокираха внесена от демократите проекторезолюция, осъждаща президента Доналд Тръмп за ролята му за използването на сила срещу мирни демонстранти в столицата Вашингтон в понеделник вечерта, съобщи Ройтерс.
Вероятният кандидат на Демократическата партия на президентските избори през ноември Джо Байдън междувременно обвини Тръмп, че е превърнал страната в "бойно поле", предаде Франс прес. Байдън, който почти сигурно ще се изправи срещу президента републиканец на изборите през ноември, обеща да направи всичко по силите си, за да "излекува расовите рани".
Бившият вицепрезидент на САЩ вероятно ще присъства на траурната церемония за цветнокожия Джордж Флойд, чиято смърт при полицейски арест през миналата седмица предизвика вълна от протести в цялата страна, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.
Тя ще се състои на 8 или 9 юни в Хюстън, щата Тексас, родния град на Флойд.
Администрацията на Тръмп е лансирала идеята да поеме контрол върху полицията във Вашингтон, предаде Ройтерс, като се позова на американски медии.
В понеделник президентът на САЩ се закани да изпрати хиляди войници и полицаи, за да спре насилието в столицата.
Същия ден демонстранти, протестиращи пред Белия дом, бяха изтласкани със сила от полицията, преди Тръмп да посети близка църква, пред която позира с Библия. Имаше съобщения и за употреба на сълзотворен газ, припомня Ройтерс.
Главният прокурор Уилям Бар лично е поискал демонстрантите да бъдат изтласкани от площад "Лафайет", пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на неназован служител на министерството на правосъдието.
Главните водачи на протестантите и католиците в Съединените щати разкритикуваха остро Тръмп за това, че е позирал с копие от Библията пред църква и е посетил храма чисто по политически цели.
"Нашият президент и всички, които са на избираема длъжност, трябва да бъдат морални лидери", заяви епископ Майкъл Къри, предстоятелят на Епископалната църква в САЩ.
Бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши призова страната да проучи безкомпромисно своите "трагични неуспехи", предаде Франс прес.
Расовата несправедливост подкопава американското общество, изрази съжаление републиканецът Буш в комюнике.
Мнозинството от американците симпатизират на протестите срещу смъртта на невъоръжен цветнокож мъж при полицейски арест и не одобряват начина, по който Тръмп е отговорил на размириците, показва проучване на института "Ипсос" за Ройтерс.
64 процента от участниците в допитването са благоразположени към демонстрантите, 27 на сто не са, а 9 процента не са сигурни.
Над 55 на сто не одобряват отговора на Тръмп, а само една трета го подкрепят - по-малък дял от 39-те процента, които харесват работата на президента като цяло.
Резултатите от анкетата подчертават политическите рискове за Тръмп, който възприе твърдолинейна позиция по отношение на протестите и заплаши да изпрати армията да потуши проявите на насилие, които съпътстват протестите.
Според друго проучване на Ройтерс/"Ипсос" преднината на вероятния кандидат на демократите Джо Байдън пред републиканеца Тръмп за президентските избори през ноември се е увеличила до рекордните 10 на сто.