Бившият хазартен бос Васил Божков, който се укрива от българското правосъдие в Дубай, е имал навика да държи сакове с евро в брой в кабинета си, каза тази сутрин някогашният му съдружник Цветомир Найденов.

Пред Нова телевизия Найденов, който също от 30 години е в хазартния бизнес, каза, че имал тази информация "от момичета, които са имали вземане-даване с него" [Божков].

Найденов коментира банковите документи, които Божков публикува във фейсбук, според които той е теглил милиони от банковите си сметки. Божков твърди, че те са му били нужни за такса спокойствие, т.е. да "помага" на управляващите в замяна на прокарана от тях в негова полза промяна в облагането на приходите от хазарта.

Според досегашните публикации по темата промяната е заменила 15-процентната такса, предложена от депутата Георги Кадиев върху приходите от хазарта, с 20-процентна само върху печалбата.

Според Найденов такса от 15% върху оборота е твърде висока и я "няма в нито една европейска страна, но тя, вместо "да извади очите на Васил Божков, по този начин му изписа веждите".

Тази такса по думите на Найденов е помогнала на Божков да монополизира пазара, защото при нея никоя чужда компания не би дошла в България да го конкурира.

Като друга причина Божков да установи господстващо положение на хазартния пазар у нас според Найденов е била "купената Държавна комисия по хазарта".

Технологията на измамата, с която Божков е успявал да си спести държавни такси (според обвинението - 700 млн. лева), "е много проста" - каза Найденов, но не навлезе в детайли.

"Държавната комисия по хазарта е доста самостоятелен орган. Той се състои от петима членове, всеки излъчен от отделно министерство. Тя е много самостоятелна. Трябва само да имаш добри контакти примерно с трима членове или двама членове и председател и можеш да си правиш каквото Васил Божков правеше", каза Найденов.

Той добави, че това "може да е стигало [до властта - б.р.], "но може да не са му обръщали внимание - в смисъл, че той има влияние върху комисията".

"Но технолигията на измамата за тези 700 милиона е съвсем друга, тя... Няма политик или няма финансов министър, който да го толерира това. Това е невъзможно. Защото измамата - тя един ден ще бъде разкрита. Ако... той имаше план как да си прикрие следите. Аз съм го казал на съотвеното място какъв му беше планът - поне според мене, според моя анализ... Планът му беше ясен как да се направи, за да си прикрие следите."

Той отказа да коментира повече този въпрос в студиото.

Найденов изключи Божков да се опитва да постигне сделка със сега управляващите и да се върне в България.

"Този човек има обвинения за четири убийства, за изнасилвания, побои, общо 18 обвинения", каза той.

Найденов прогнозира, че "драмата" около футболния клуб "Левски", който беше собственост на Божков, "ще утихне", след като акциите бяха прехвърлени на Наско Сираков.