Депутати на ГЕРБ, сред които Даниела Дариткова и Красимир Ципов, са направили ново предложение за изменение в Закона за данъка върху добавената стойност, с което на практика се отказват от една от големите договорки с ресторантьорите. Както вече е ясно - браншът успя да отвоюва намалена ставка на ДДС на 9%, и то лично от премиера Бойко Борисов и въпреки протестите на финансовия министър Владислав Горанов. 

Когато мярката беше обсъдена обаче, стана ясно, че в замяна ресторантьорите са съгласни да увеличат минималната осигурителна вноска на своите служители и тя да се плаща най-малко върху 800 лв. Това беше и силен аргумент в полза на намаления ДДС - че хазната няма да загуби толкова малко от пропуснатите ползи, защото ще си върне близо 80 милиона от осигуровки.

От предложението на Дариткова и Ципов обаче виждаме, че осигуровките наистина се вдигат с изключение на тези в графа "Професии, неизискващи специална квалификация". За тях сумата, върху която може да се начисли осигуровка, е върната на 610 лв. На практика това са огромна част от повечето заети в бранша, а формулировката обхваща сервитьори, бармани, аниматори, дори готвачи. 

Така сагата с намаляването на ДДС за ресторантьори придобива още един оттенък, докато утре се очаква предложенията между първо и второ четене да бъдат гласувани в бюджетна комисия. След това те ще потеглят към залата на Народното събрание за окончателното си приемане. 

Важно е да се отбележи, че новото предложение е вкарано и от Красимир Ципов, защото той беше основният вносител и аргументатор на старото положение, при което прагът се вдигаше за целия бранш.

Така вратата за предложения вече е затворена. Предишните, направени между двете четения, бяха направени от всички парламентарни групи. ДПС например доуточнява на кои точно детски стоки иска намален ДДС.

Уточнение дойде и от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които подобриха текста за ниската ставка на ДДС за заведенията. От управляващата партия искат изрично да се запише, че 9-те процента ДДС няма да важат за предлагане на бира, вино и спиртни напитки - тоест за тях данъкът остава 20 на сто. От НФСБ на Валери Симеонов пък искат изключение да са само спиртните напитки - тоест високоградусовият алкохол. Кое от двете мнения ще надделее ще стане ясно при разглеждането на законопроекта на второ четене в следващите дни. 

От партията на Бойко Борисов са включили в предложенията и исканите от "патриотите" държавни ваучери за почивка за хората на първа линия в битката срещу  COVID-19. Те ще са на стойност 210 лв., ще важат за 7 дни почивка, като с приоритет ще е използването им в държавни почивни бази - според проекта на ГЕРБ. От НФСБ обаче настояват в схемата с ваучерите да бъдат допуснати и частните места за настаняване. 

Социалистите пък са внесли пак текстовете, с които се иска по-нисък данък за лекарства, които се плащат от НЗОК, за диетични храни и такива от първа необходимост като месо, яйца, мляко, брашно. 

Управляващите планират още в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване да се запише, че до края на годината средства от фонд "Безработица" ще могат да се ползват за запазване на заетост по правила, приети от Министерския съвет. В момента това е факт по силата на "извънредния закон" заради пандемията и така се обезпечават парите по схемата 60/40, за която бе отпуснат ресурс от 1 млрд. лв. До момента обаче много малка част от средствата е използвана, тъй като бизнесът не се възползва масово от този вид помощ. 

И накрая Вежди Рашидов, отново от ГЕРБ, беше внесъл поправка за намаляване на ДДС на 9% и за печатните издания, но после я оттегли.