Правителството възнамерява на 15 юни да отмени всички свързани с новия коронавирус ограничителни мерки с изключение на т.нар. социални, обяви днес министър-председателят Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че е възможно да отпадне и задължителното носене на маски.

"На 15 юни трябва да падне всичко, остават само социалните мерки", каза той по време на заседанието на Министерския съвет. 

И допълни:

"Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските. Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, а да останат само социалните мерки".

Социалните мерки са тези, свързани със справянето с икономическата криза и безработицата - мярката 60/40, подпомагането на банките, за да отпускат по-лесно кредити и т.н.

От националния оперативен щаб обаче неведнъж заявиха, че специално носенето на маски трябва да остане задължително за много дълго време. Според експертите маските, както и спазването на физическа дистанция между хората трябва да продължи, тъй като макар епидемията да затихва коронавирусът продължава да е сред нас. За него все още няма лекарство или ваксина. А физическата дистанция, маските както и личната хигиена, са най-ефективните мерки срещу него и те трябва да се спазват дори след либерализирането на останалите мерки и нормализирането на живота като цяло.