Германският авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa) отчете днес чиста загуба от 2,1 милиарда евро (2,35 милиарда долара) за първото тримесечие и обяви, че започва план за преструктуриране, след като пандемията от коронавирус спря полетите й от началото на март, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За същия период миналата година компанията е била на загуба от 342 милиона евро, допълва Ройтерс.

Луфтханза подготвя служителите си за големи съкращения, въпреки че се споразумя с германското правителство по спасителна финансова помощ на стойност 9 милиарда евро, който се очаква да бъде одобрена от ЕС.

Предвид много бавното възстановяване на търсенето, трябва да вземем мащабни мерки за преструктуриране, посочи в съобщение главният изпълнителен директор на Луфтханза Карстен Шпор.

Ръководството планира да намали значително разходите спрямо равнището от преди кризата, ката Шпор, макар че Луфтханза не е представяла подробна информация за намаляване на работните места.

За да може да връща заемите и лихвите бързо, компанията ще трябва да увеличи свободния си кешов поток значително спрямо равнищата от преди кризата, посочи членът на изпълнителния съвет на компанията Торстен Диркс.

Луфтханза отложи публикуването на тримесечния си отчет заради пандемията от коронавирус.

От оповестените днес данни за тримесечните финансови резултати се вижда, че коригираната оперативна загуба е 1,2 милиарда евро.

Приходите на компанията през първото тримесечие са спаднали с 18 на сто до 6,4 милиарда евро спрямо 7,8 милиарда евро предходната година.

През април групата Луфтханза отчете спад на броя на пътниците с 98,1 процента на годишна основа до 241 000.

Макар близо 700 от общо 763 самолета на групата да бяха спрени от полети неотдавна според ръководството 300 ще останат на земята догодина, а 200 - през 2022 година.