ВМРО внася предложение 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската. Това обяви зам.-председателят на партията Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание.

"Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, е на мнение, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи", коментира Веселинов.

Той каза, че идеята е била промяната да е факт преди 24 май, но това е било осуетено заради епидемията и принудителната ваканция на парламента.

"Мисля, че постъпваме правилно. Това е първа стъпка. Искам да ви споделя, че преди няколко месеца наши представители в ЕП г-н Джамбазки и г-н Слабаков имаха среща с неколцина наши академици - Георги Марков и други, които поставиха тази тема доста остро. Тук, в България, е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно, и да е ясно, че кирилицата е българска азбука", каза още Веселинов.

Депутатът Красимир Богданов представи точното предложение на ВМРО. Предложението е за промяна в Кодекса на труда.

"Законопроектът за изменение на Кодекса на труда предвижда промяна в чл. 154, ал. 1, където са записани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура", обясни Богданов.

Във връзка с евентуален дипломатически проблем Красимир Богданов изтъкна, че това е само първата стъпка.

"Тук всъщност ние не предявяваме претенции, ние казваме българската писменост, просвета и култура. Българският език е унифициран, той не е славянски, не е кирилски. Така че в предложения законопроект не виждам какви претенции може да има някой към него, но от последващите действия оттук нататък вероятно ще имат претенции съседни или несъседни държави. Историческата истина е такава, тя трябва да възтържествува и е крайно време да спрем да се осланяме на стереотипи, които обслужват политически доктрини, а не исторически обосновани и справедливи истини", заяви още Богданов.