Австралиецът Джок Полфрийман публикува днес, че съди министъра на отбраната Красимир Каракачанов за клевета - заради съобщението, че е пуснат от общежитието в "Бусманци".

Става въпрос за прословутото предаване по Канал 3, в което Каракачанов размаха и среден пръст. Иначе, както е известно, ВМРО имаше активна роля в последвалите освобождаването на Полфрийман събития, нароиха се патриотични прояви, включително даде сигнал до Инспектората срещу съдебния състав от САС.

Същевременно адвокатът на австралиеца Калин Ангелов отправи искане до главния прокурор за възобновяване по същество на самото дело за убийство на Андрей Монов.

Окончателната присъда от 20 години затвор е потвърдена на 27 юли 2011 г. от ВКС. Както е известно, убийството на студента Монов става на 28 декември 2007 г.

След като се напомня приетата от съда фактическа обстановка - а именно, че Полфрийман се включва в разпрата, след като е имало конфликт между групата на Монов и лица от ромски произход, адвокатът изрежда доста факти, които смята за нередности.

Цялата жалба от 9 страници може да видите тук:

Напомня се и искането на Сотир Цацаров да се отмени условното предсрочно освобождаване, което бе отхвърлено от ВКС.

В заключение адвокатът пише до Иван Гешев:

"С оглед принципа за разкриване на обективната истина, залегнал в нашия наказателен процес, за г-н Полфрийман е налице правен интерес да търси възобновяване на наказателното производство.

Той го моли да се възползва от правото си по Закона за съдебната власт - да се извърши проверка на материалите по делото и в крайна сметка да се приложи чл. 422 от НПК  и прокуратурата да поиска възобновяване на целия процес.