Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази съболезнованията си за смъртта на Христо Явашев – Кристо и определи една от най-известните негови творби, опакования Райхстаг, за „символ на отворената към света Германия“.

„Днес оплакваме смъртта на голям творец – пише Щайнмайер в изявление, публикувано в сайта „Deutschland“. – С опакования Райхстаг в Берлин Кристо ни даде произведение на изкуството, което ще остане незабравимо. То е вградено в сърцата ни като символ на отворената към света Германия. Изкуството не може да бъде по-красиво и свободно от това.“

Кристо почина на 31 май на 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк. Заедно с Жан-Клод, негова съпруга и партньорка в изкуството, починала през 2009 г., той опакова Райхстага в немската столица през 1995 г. Произведението привлече 5 млн. посетители.

В следващите години двамата избират Германия да експозират още свои творби: създават „Стената“ през 1999 г., 13 хил. опаковани варели на пристанището в Кьолн. На същото място двойката се завръща през 2013 г. с „Big Air Package“, най-голямата интериорна скулптура по онова време в света.

Със съболезнования за смъртта на Кристо излезе и френският държавен глава, определяйки художника като „поет на пространството“.

"Площад Славейков"