Двадесет и тригодишен съдебен заседател от Шуменско се оказа издирван с Европейска заповед за арест от Италия. Съдът в град Лоди е постановил мярката заради кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта

Симеон П. е задържан и вероятно ще бъде екстрадиран - ако съдът у нас позволи. На първо време ще му се иска задържане под стража, съобщават от държавното обвинение.

По същото дело се издирва е българка - Атанаска В. (40 г.) Тя също е задържана от Окръжната прокуратура в Шумен до 72 часа и ще се иска постоянен арест и за нея до предаването й на властите в Италия.

40-годишната жена е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.

Ето и съобщението на прокуратурата от днес:

Окръжната прокуратура в Шумен задържа до 72 часа съдебен заседател, издирван с ЕЗА от Италия

23-годишният Симеон П. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. След задържането му на 2 юни в полицията в Шумен се оказало, че 23-годишният мъж е съдебен заседател, за което незабавно прокуратурата е уведомила ръководството на съда.

Престъплението, за което съдът в италианския град Лоди издирва българина, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и по българския Наказателен кодекс.

Окръжната прокуратура в Шумен ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Симеон П. до предаването му на италианските съдебни власти.

С ЕЗА съдът в Лоди издирва за същото престъпление и 40-годишната Атанаска В. Тя също е задържана от Окръжната прокуратура в Шумен до 72 часа и ще се иска постоянен арест и за нея до предаването й на властите в Италия.

40-годишната жена е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.