Първа точка от днешния дневен ред на парламента бе предложение на "Обединени патриоти" за слагане на таван на държавните субсидии за партиите от 6 млн. лв. за една година. Малко преди заседанието обаче стана ясно, че тази точка, която бе промяна в Закона за политическите партии, ще бъде оттеглена от нейните вносители.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че оттеглянето на точката става, след като темата е била обсъдена на политическия съвет на управляващите партии ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

"Сутринта имахме политически съвет с ръководтвото на ГЕРБ и НФСБ и ВМРО. Обсъдихме въпроса и по тяхна молба и настояване решихме да изтеглим този законопроект и да го внесем в момента, в който получим едно по-широко съгласие и консенсус в Народното събрание. С други думи, засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може да не се превръща в говорилня толкова важна тема", обясни Симеонов.

Промяната в закона за партиите предлагаше още максимален размер на дарение от физически лица за една календарна година до 10 хил. лв.

В момента партийната субсидия е 8 лв. на глас. Според резултатите от последните парламентарни избори евентуално приемане на таван от 6 млн. лв. ще намали субсидията само на ГЕРБ и БСП. ГЕРБ получи 1 147 292 гласа, а БСП - 955 490 гласа. Така двете партии получават по около 8 млн. лв. на година от държавата. Останалите партии, които имат право на субсидия, са под тази сума.