Атанас Бобоков се оттегля като изпълнителен директор на "Монбат" АД.  

"С оглед запазване на стабилността на представляваната от мен компания "Монбат" АД и граденото с години доверие на инвеститорите с настоящото заявявам, че се оттеглям от поста си на изпълнителен директор на дружеството "Монбат"АД", гласи изявлението на по-големия от двамата братя Бобокови, изпратено в сряда до фондовата борса.

Срещу Пламен и Атанас Бобокови има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, свързана със схема за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина. След шумни акции в четвъртък на спецпрокуратурата в цялата страна беше задържан и вече бившият заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков. Атанас Бобоков е с мярка "задържане под стража", постановена от съда, а Пламен Бобоков е пуснат под гаранция от 1 млн. лева.

Акцията на прокуратурата предизвика значителен удар върху дружествата от групата на "Приста ойл холдинг" на двамата братя. Търгуваното на Българска фондова борса дъщерно дружество "Монбат" АД загуби 20% от стойността си през последните дни, отбелязва economic.bg.

""Монбат" е наследник на приватизирания от Бобокови завод за акумулаторни батерии "Акумикар" в Монтана през 1998 г. Днес предприятието е сред европейските лидери в производството на акумулатори, като над 80 процента от продажбите му са в чужбина. През 2010 г. "Монбат" открива заводи за рециклиране в Сърбия и Румъния. През 2016 г. "Монбат" учредява дружество в Нигерия, година по-късно придобива две немски дружества в литиево-йонния бизнес на клетки и системи с висока мощност. През същата година придобива "Пиомбифера Италиана" (Piombifera Italiana S.p.A.) - третата най-голяма компания за рециклиране на батерии в Италия. Двамата са обвинени за схеми с вноса на отпадъци именно от Италия и българската прокуратура очаква съдействието на италианските си колеги по разследването. През 2018 г. "Монбат" открива дружества и в Южна Африка и Австрия. През миналата година "Монбат" учредява нова компания "A.Р.Т. Монбат", чиято дейност се фокусира върху използването на най-новите нанотехнологии.