В разгара на масовите бунтове и протести в Америка заради смъртта на Джордж Флойд, световният шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри също се оплака от расова дискриминация заради произхода си. Фюри е британски ром, не крие това и дори е превърнал в бранд прозвището Циганския крал.

Спортният свят също се вълнува от случващото се в Съединените щати, а расизмът продължава да бъде тема в най-комерсиалните надпревари. Не само в САЩ, а също така и във Великобритания и много други страни. Тъмнокожи спортисти често се оплакват от обиди на расова основа.

Вчерашният ден беше определен като "черен вторник" и много звезди, начело с Роджър Федерер, Леброн Джеймс, Люис Хамилтън, Антъни Джошуа и т.н., излязоха с черно на профилите си в социалните мрежи.

"Аз съм бял, но продължавам да се сблъсквам с расизъм през 2020 г., заяви Циганския крал в онлайн интервю за тв предаването "Добро утро, Британия". - Бял съм, но циганин. Такъв е произходът ми. Дори днес, ако отидете в ресторант, бар или пъб на вратата могат да ви кажат, че не пускат цигани или "катунджии". Не само чернокожите страдат от расизма. Дори си мисля, че за "катунджиите" е още по-застъпен в съвременния свят и това е навсякъде. 

Дори се приема за нормално да си расист по отношение на циганите. Никой не прави нищо по въпроса. Това е положението."

31-годишният Фюри разказва как с жена му Парис не са били допуснати до ресторант през 2016 г., когато той за първи път беше станал световен шампион след победата над Владимир Кличко месеци по-рано. 

"Ужасно е, добави боксьорът. - Да ставам свидетел на такива неща, като се има предвид през какво съм минал през живота си... Казват ми: "Цигани не се допускат". Отговарям: "Моля?" Отново: "Цигани не се допускат". "Аз съм световен шампион, който представлява страната си, а не просто някакъв циганин", отвръщам. "Може, но си "катунджия", а ние не допускаме такива", чувам пак отсреща.

Не е въпросът до цвета на кожата, за да бъдеш расист. Всеки може да се окаже расист по някакъв повод. Цвят, произход, без значение... Това трябва да се промени."

Тайсън Фюри стана световен шампион на федерацията WBC на 23 февруари, когато победи с технически нокаут в седмия рунд Дионте Уайлдър. Малко след това започна да се говори за обединителен мач за всички титли срещу неговия сънародник Антъни Джошуа.