Единственият начин да се реши проблемът с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. Това обяви днес кметицата на София Йорданка Фандъкова.

"През август очакваме да обявим нови 1500 места, които ще добави към сега съществуващите свободни около 2800 места", заяви тя в ефира на бТВ.

До момента са построени над 100 сгради на детски градини, местата са увеличени с над 16 000. Основният проблем е при малките деца - до 3 години.

"В София постоянно идват млади семейства с деца", отбеляза кметицата.

Отпуснати са последно допълнителни 15 млн. лв. за строителство на нови детски градини от Министерски съвет. 9-те нови сгради ще са в районите „Триадица“, „Витоша“, „Възраждане“, „Овча купел“, „Люлин“, „Изгрев“, „Красно село“, „Кремиковци“ и „Подуяне“.

А с общинския бюджет се строят 12 нови детски градини, при 10 строителството тече, при други две предстои да започне.

"За да можем да продължим строителството поисках и промени в две наредби, които ще ни позволят да строим в останалите вече по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради", коментира още Фандъкова.

Въпреки това близо 8000 деца не се класираха за детски градини тази година, а екипът на Фандъкова предложи идеи на опозицията в СОС за решаване на проблема - като например ваучери за семействата, чието дете не се е класирало.

24 млн. лв. загуби за градския транспорт

Загубите от липса на приходи от документи и неработещите зони са достигнали 24 млн. лв., обяви кметицата. Градският транспорт все още трудно се възстановява от пандемията, в момента между 60% и 65% от хората са се върнали към наземния транспорт.

Метрото е в подобно състояние - ползват го около 150 000 души на ден, вместо обичайните 350 хиляди. Загубите продължават да се трупат и заради това ще има още една актуализация на столичния бюджет.

Добрата новина е, че през май има висока активност от гражданите да плащат данъци и такси, добави Фандъкова.