Комисията за водно и енергийно регулиране ще обсъжда утре на свое заседание рязко поскъпване на ценита на парното и топлата вода в почти всички големи градове. Това става ясно от представен доклад на комисията. Промените трябва да влязат в сила от първи юли и идват на фона на намалената цена на руския газ за нашата страна. Очакванията бяха, че майските цени, които бяха свалени с над 20%, ще продължат да се държат, ще продължат да бъдат актуални. 

Сега обаче регулаторът предвижда поскъпване на парно и топла вода за София с цели 22%. Малко по-нисък скок ще има за Разград, Враца и Бургас, където повишението може да достигне до 18%, във Ванра до 9%, толкова се очаква и за Велико Търново.

Все пак е важно да се знае, че дори и при такова увеличение средната цена ще продължи да е по-ниска с 15% сравнено с тази от миналия сезон, твърди КЕВР.

Преди малко обаче в ефира на бТВ се обади лично министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която обяви, че намерение за увеличение няма и твърденията са неоснователни.

"Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави прави сравнение на цента сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил - това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно", обяви тя. 

Всъщност никой не е твърдял такова нещо, за което говори Петкова. Както писахме по-горе - годишната цена е по-ниска, но продължава да бъде неясно защо скача с толкова цената определена за май и тази за юли.

Вероятният отговор се крие в промененият времеви отрязък, в който се определят цените. КЕВР вече ги определя на годишна база, а на месец, както преди. Затова трябва да се вземат предвид прогнозните цени на борсите и другите фактори. 

Самата Петкова обаче така и не опроверга факта, че цената от юли вероятно ще скочи.

Комисията ще влезе на обсъждане утре и то ще стане по изготвен доклад за "регулаторен преглед и утвърждаване на цени на топлинна енергия". Повишението е изчислено на базата на прогнозните стойности на цената на природния газ до средата на следващата година. В тези сметки влизат и някои дериватни стоки, които участват в изготвянето на формулата. От КЕВР очакват и по-високи цени на парниковите емисии, вероятно заради ангажиментите към новия зелен курс на ЕС. Те се плащат от топлофикациите.

В доклада са изписани всички предвиждания на регулатора, приведени са много числа и прогнози. Все пак всичко това идва на фона на рекордно ниската цена на природния газ в България, което е нормално, имайки предвид състоянието на международния пазар и намаленото търсене. Големият аргумент в полза на падането на цените обаче е сделката между "Булгаргаз" (б.р. - който само преди дни предложи ново поевтиняване) и "Газпром", която позволи на страната да си върне 150 милиона лева от "надписаните" цени за последната година. От тази сделка произлезе и обещанието държавното дружество да върне тези пари към  топлофикациите, които пък по един или друг начин да компенсират своите клиенти. 

Така от май цената на парното и топлата вода наистина падна - в различните градове с различни стойности, но това беше масовият случай. Сега излиза, че намалението ще трае около 3 месеца за големите градове. 

Все пак има и такива, които ще продължат да ползват намалени цени на енергията - Русе, Габрово, Перник и клиентите на EVN в Пловдив. 

Всъщност искането за поскъпването дойде от топлофикациите още през април. Тоест след като вече беше ясно, че руският газ за България ще е по-евтин и че цената на европейските борси е паднала рязко. Тогава обаче КЕВР увери, че няма да допусне увеличение.