В яростно изявление пред The Atlantic бившият министър на отбраната на САЩ Джим Матис остро критикува президента Доналд Тръмп и неговата реакция на вълненията след смъртта на Джордж Флойд, чернокож, който почина от ръцете на полицията през миналата седмица.

Матис, който обикновено избягва да се изказва за президента, обвини Тръмп, че той се опитва да раздели страната и дори намекна, че се е превърнал в заплаха за Конституцията на САЩ.

"Доналд Тръмп е първият президент в живота ми, който не се опитва да обедини американския народ - дори не се преструва, че се опитва. Вместо това се опитва да ни раздели", написа Матис и добави, че "сме свидетели на последствията от три години без зряло лидерство".

„Ние можем да се обединим без него, като използваме силните страни, присъщи на нашето гражданско общество“, продължава писмото на легендарния генерал от морската пехота, публикувано за първи път от The Atlantic. "Това няма да е лесно, както показаха последните дни, но ние дължим това на нашите съграждани; на минали поколения, които са проливали кръвта си, за да защитят обета си; и на нашите деца."

Авторът на публикацията на писмото Джефри Голдбърг отбелязва, че след оставката си по политически несъгласия с Тръмп през миналата година Матис е отклонявал молбите да ги коментира. Недоволството му от Тръмп не е било тайна в Пентагона. Той обаче е казвал, че е нередно и контрапродуктивно бивш генерал и бивш министър в кабинета да критикува действащия президент. Това по думите му би застрашило деполитизацията на военните.

Събитията от тази и миналата седмица обаче са накарали Матис да наруши мълчанието си. Ето какво още казва той в писмото си:

„Когато се присъединих към военните преди около 50 години, положих клетва да подкрепям и защитавам Конституцията. Никога не съм си представял, че при каквито и да е обстоятелства на военните, положили същата клетва, ще бъде разпоредено да нарушават конституционните права на своите съграждани - още по-малко [съм си представял] странната снимка на избрания главнокомандващ редом с военното ръководство."

Матис категорично отхвърля намерението на Тръмп да прати армията срещу демонстрантите, ако полицията не успее да възстанови обществения ред.

„Трябва да отхвърлим всяко мислене за нашите градове като за „бойно поле“, което нашите униформени военни са призвани да „овладеят“, казва той, цитирайки точната дума, която Тръмп използва онзи ден в конферентен разговор с губернаторите на щати от Белия дом.

"У дома трябва да използваме нашите военни само когато бъдем помолени, в много редки случаи, от губернаторите на щатите", продължава писмото. "Военизирането на нашия отговор, на каквото станахме свидетели във Вашингтон, окръг Колумбия, създава конфликт - фалшив конфликт - между военните и гражданското общество. То ерозира моралната основа, която осигурява надеждна връзка между мъжете и жените в униформи и обществото, което те са се клели да защитават и от което самите те са част. Поддържането на обществения ред е за гражданските държавни и местни лидери, които разбират най-добре техните общности и отговарят пред тях."

Матис нарича "злоупотреба с изпълнителната власт" използването на военни подразделения, за да бъдат разпръснати демонстранти на площад "Лафайет" близо до Белия дом във Вашингтон.

"Ние сме длъжни да отхвърлим и да потърсим отговорност от тези управляващи, които биха направили за смях нашата Конституция", пише генералът.

В същото време вчера и снощи Националната гвардия и полицията стояха на пост при засилено присъствие край Белия дом, а самолети наблюдаваха от въздуха протестиращите в американската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Демонстрантите се разделиха на две групи - едната остана около Белия дом, а другата се отправи към Капитолия. Нямаше сблъсъци с полицията.
Стотици протестиращи се изправиха лице в лице с военни и служители на федералните служби, които оформиха периметър около парка "Лафайет". Достъпът бе блокиран и от военни автомобили, паркирани на съседните улици.
Повод за протестите е смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при задържане от полицията в Минесота.
Във Вашингтон силно присъствие демонстрираха полицията и редица федерални агенции. Високопоставен служител на министерството на отбраната посочи по-рано, че на улиците ще бъдат разположени поне 2200 военнослужещи на Националната гвардия.
Кметът на Вашингтон наложи полицейски час, започващ в 23 часа, след като ограниченията от предишните две нощи започваха в по-ранен час.

Полицията в Ню Орлиънс използва снощи сълзотворен газ срещу хиляди демонстранти, които се опитваха да пробият полицейски кордон, за да преминат по мост над река Мисисипи. Сблъсъците станаха часове след митинг и поход, започнали от сградата на градския съвет.
Някои протестиращи скандираха обиди по адрес на полузащитника на местния отбор по американски футбол "Ню Орлиънс сейнтс" Дрю Брийз, който по-рано вчера беше критикуван от известни спортисти, между които и Леброн Джеймс, както и от свои съотборници, след като каза в интервю, че е против това да се коленичи при изпълнение на националния химн.
Повече от 10 000 души са били арестувани по време на протести срещу расизма и полицейската бруталност на цялата територия на САЩ според Асошиейтед прес. В Лос Анджелис са около една четвърт от арестите, следват Ню Йорк, Далас и Филаделфия. Много арести са извършени за дребни провинения като нарушение на полицейския час и неизпълнение на разпореждане демонстранти да се разпръснат. Стотици са арестувани за кражби с взлом и мародерство.