"И от 15 юни нататък трябва да си мием ръцете. Маските ще се носят по желание."

Това заяви премиерът Бойко Борисов. Така той коментира отпадането на всички мерки - освен социалните - след изтичането на извънредната епидемична обстановка на 15 юни, което бе обявено вчера.

Борисов каза още, че брифингите на Националния оператвен щаб се прекратяват, а информацията ще се съобщава чрез прессъобщения. Целта е да се свали психическото напрежение у обществото.

Новозаразените за последното денонощие са 25, а новоизлекуваните 116. Така общият брой на заразените вече е 2585. Изследваните проби за последното денонощие са 1174. Един е починал. 141 са на лечение в болница. 8 са в интензивни отделения.

Борисов каза още, че щабът съществува вече 100 дни.

"Благодаря на всички българи, на дисциплината на хората. На усилията на всички", каза още Борисов.

Според него най-важното са били навременните мерки.

"Фактите, когато говорят, е безспорно. Много богове мълчат. Ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори, трети вълни, всичко да утихне", каза още Борисов.

И допълни, че българите са показали като нация, че могат да се пазят и съхраняват.

"Дистанцията, дисциплината, дезинфекцията. Това го правят всички възпитани хора. Това даде възможност да подготвим болниците, облеклата. Не искам да си придавам важност или заслуги. Никой друг колега не успя да го направи в света. Мангъров ми написа, че когато има победа, героите са много.

Благодаря на щаба, на всички, които работиха. Щабът не е разформирован, ше работи до 31 декември. Трябва да имаме готовност, да чакаме. Трябва да се гарантира презадоволяването - запаси, облекла, маски, тестове, лекарства. Непрекъснатото включване създава чувство за безпокойство. Трябва да се научим да живеем с този вирус, той не е утихнал. Чисто психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот", каза още Борисов.

И допълни:

"Дали ще си мием ръцете след 15-и, това ли да каже щабът? Не трябва за всяко нещо да гледаме и да четем. И от 15-и нататък също трябва да си мием ръцете, по възможност често. Всеки може по желание да носи маска."

 Общо направените изследвания за коронавирус в страната са 193 732. От тях 85 435 са изследвани с PCR тестове.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че пикът на епидемията е бил през април. Щабът е изнесъл 129 редовни брифинга. Лабораториите за изследване в началото на епидемията са били 2, а сега са 32. Болниците, които са лекували пациенти с коронавирус, са 77. През тях са минали 1317 души, от които 156 в интензивни отделения. Излекуваните са 1322-ма души.