16:35 ч: Бум на заразените в Северна Македония, връщат полицейския час

През последните 24 часа в съседна Северна Македония са открити нови 110 заразени с коронавирус, съобщи днес Институтът за обществено здравеопазване, цитиран от агенция МИА.

За последен път рекорден брой новозаболели бе регистриран на 16 април, когато бяха потвърдени 107 нови случая.

Заради увеличението на заболелите отново бе въведен полицейски час. От днес е ограничено движението на гражданите в югозападната ни съседка от 21 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. В Скопие, Щип, Тетово и още няколко общини мярката ще е в сила до понеделник.

През уикенда за по-голямата част от страната движението ще е ограничено още от 16 ч. В забранените часове ще продължат да работят магазини за хранителни стоки, аптеки и ресторанти, осъществяващи доставки

Най-много новозаразени има в Скопие – 67, следват Куманово с 19 и Щип с 16.

До момента в страната са извършени общо 33 110 тестове за коронавирус. Общият брой на диагностицираните случаи в страната от началото на епидемията е 2611.

14-дневната карантина за влизащите в България от Репиблика Северна Македония беше премахната.


15:45 ч.: 0 нови заразени във Финландия - за първи път от три месеца

Финландия не е регистрирала нито един нов случай на коронавирус, за пръв път от повече от 3 месеца, обявиха днес здравните власти, цитирани от Франс прес.

Протестиращи на колене по време на демонстрация против смъртта на Джордж Флойд в Хелзинки, Финландия. Снимка АП/БТА

"Става дума за първия "нулев ден" от 26 февруари", каза за АФП говорител на финландския институт по здравеопазване и благосъстояние.

Днес е обявен един смъртен случай, с който броят на починалите от Ковид-19 достигна 322 в държава с население от 5,5 милиона души.
Местните власти съобщават понастоящем за близо 7000 заразени с коронавирус, 5800 от които са се възстановили.
В болница са 50 души, седем - в интензивно отделение.
Над една трета от общо 21 болнични района на страната през последната седмица на май не са регистрирали нито един случай.
От миналия месец насам финландското правителство постепенно отменя спешните мерки, въведени на 18 март.
Учениците се върнаха в класните стаи на 14 май, след като училищата бяха затворени 8 седмици.
Барове, ресторанти, спортни комплекси и културни обекти получиха разрешение да отворят в понеделник, с изискване за спазване на социална дистанция.


15:21 ч.: Болниците в Армения са препълнени, епидемията от коронавируса в страната се задълбочава

Арменският премиер Никол Пашинян съобщи днес, че епидемията от коронавируса в страната се задълбочава, а болниците са претоварени поради наплива на пациенти, предаде Франс прес.

"Имам лоши новини. Епидемиологичната ситуация се влошава, а болничните заведения не могат да приемат навреме всички засегнати от коронавируса пациенти, които имат нужда от лечение", каза във видеоклип на страницата си във Фейсбук Пашинян, който също е заразен с вируса.

В Армения, малка страна в Кавказ с население от около 3 милиона души, официално са регистрирани 11 221 случая на коронавирус и 176 починали.
Здравният министър Арсен Торосян съобщи за смъртта, "причинена от други заболявания", на 68 пациенти с положителен тест за коронавирус, а според премиера до 20 000 души може да са заразени, но да не проявяват симптоми.
В понеделник Пашинян съобщи, че той и останалите в семейството му са дали положителен резултат на тест за коронавируса, но са без симптоми, и че ще работи вече дистанционно.
Миналата седмица медицинските власти обявиха, че смятат да ограничат достъпа до интензивни грижи на пациенти "с по-добри шансове за оцеляване".


15:00 ч.: Джордж Флойд е бил болен от COVID-19

Джордж Флойд, чийто фатален сблъсък с полицаи в Минеаполис предизвика масови демонстрации в САЩ и по света, е бил заразен с новия коронавирус, но това не е фактор за настъпването на смъртта му, установи аутопсията, предаде Ройтерс.

Според официалния пълен доклад от 20 страници, огласен днес, причината за смъртта на 46-годишния афроамериканец е кардиопулмонарен арест, докато полицаи са го арестували на 25 май. Съдебните лекари са постановили, че начинът на смъртта е убийство. Инцидентът е бил заснет на видео от минувач с мобилен телефон и впоследствие четирима полицаи са задържани по криминални обвинения, а един от тях е обвинен в убийство.

На видеоклипа се вижда как полицай притиска с коляно врата на Флойд на улицата, който вика, че не може да диша. Скоро след това в болница е констатирана смъртта на Флойд. Видеото е разпространено из интернет и става причина за масови протести срещу расовите пристрастия на правоохранителните органи в САЩ.

Освен кардиопулмонарен арест като причина за смъртта в доклада се споменават и допринесли за нея "важни условия" като сърдечно заболяване, високо кръвно налягане и интоксикация от силния опиат фентанил, както и скорошна употреба на метамфетамин. В документа се отбелязва, че назална проба от тялото е била положителна за коронавирус и че Флойд е дал положителен тест и на 3 април, близо осем седмици преди смъртта си.


11:35 ч.: Вече 20 дни Русия регистрира под 10 000 заразени с коронавирус

Броят на заразените с коронавируса в Русия, открити през последното денонощие, е 8831. Вече 20 дни дневният ръст на случаите не надхвърля 10 000. Това сочат данни на националния оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС.

Мъж кара скутер край булевард в Москва. Снимка АП/БТА

Ръстът за деня остава на ниво 2 процента, както и предишния ден. Общият брой на инфектираните в Русия е 441 108. Активните случаи в страната са 231 101. През изтеклите 24 часа в Русия са регистрирани 169 смъртни случая сред носителите на новия вирус; жертвите в страната вече са 5384. Общият брой на починалите е 1,2 на сто от всички заразени. Изписаните за денонощието пациенти са 8666, с което общият брой на оздравелите достига 204 623.


11:34 ч.: Най-голям дневен ръст в Чехия за 11 дни

В Чехия през изминалото денонощие са установении 74 нови случая на COVID-19 - най-големият брой на дневна база от 11 дни насам, съобщи здравното министерство, предаде ТАСС.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш и словашкият му колега Игор Матович. Снимка АП/БТА

Общият брой инфектирани с коронавируса от началото на март в страната е 9441. От усложнения, предизвикани от новия патоген, са починали 324 жители на Чехия, оздравелите са 6752.
В момента получават лечение 2365 болни; 124 от тях са настанени в здравни заведения. От 1 март, когато здравните власти информираха за появата на вируса в страната, са тествани близо 460 000 жители на Чехия.


10:00 ч.: Украйна регистрира най-големия досега прираст на заразени с коронавируса за денонощие 

В Украйна са открити през последното денонощие 588 нови случая на заразяване с коронавируса - "антирекорд" за цялото време, откакто се води статистика. Това съобщи днес на брифинг здравният министър Максим Степанов, предаде ТАСС.
Рекорден е и броят на оздравелите за денонощие - 602, добави той.
Министърът уточни, че в Украйна са регистрирани до момента общо 25 410 случая на COVID-19, възстановили са се 11 042 пациенти, а 747 са починали.
Досега най-големият денонощен ръст на случаите в Украйна бе отбелязан на 23 април, когато медиците поставиха тази диагноза на 578 души. 


9:01 ч.: Броят на заразените с коронавируса в Индия за денонощие за пръв път надхвърли 9000 

Раджа Кадам живее от 9 години в преддверието на обществена тоалетна в Дхарави, най-голямото гето в Азия в индийския град Мумбай. Снимки АП/БТА

Броят на заразените с новия коронавирус в Индия през изтеклото денонощие нарасна с 9304 - това е поредният печален рекорд за страната от началото на пандемията, предаде ТАСС.
Здравните власти съобщиха, че общият брой на инфектираните в страната възлиза към днешна дата на 216 919, посочва агенцията.
Тази седмица в Индия вече за трети път е регистриран рекорден брой на новите случаи за денонощие. В сряда бе съобщено за 8909, в понеделник - за 8392.
Общият брой на пациентите с COVID-19, лекувани в индийски болници, е 106 737, сочат данни на здравното министерство. Оздравелите са 104 107. Починалите от вчера насам са 260, а от началото на пандемията - 6075.
Най-силно пострадал е щатът Махаращра, чиято столица Мумбай е смятана и за икономическа столица на Индия. В щата са открити 74 860 заразени. На второ място е щатът Тамилнад с 25 800, на трето - столичният окръг Делхи с 23 600. 


6:24 ч.: Великобритания е домакин на световна среща на върха за ваксините

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън ще бъде домакин на третата световна среща на върха за ваксините днес, информира Ройтерс.
Към участниците е отправен призив да поемат ангажимент за финансиране на ваксини срещу инфекциозни заболявания, за да помогнат на най-бедните държави в борбата с коронавируса.
Представители на над 50 държави, включително 35 държавни и правителствени ръководители, ще се срещнат виртуално в инициатива за набиране на средства за Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) - сдружение на частни и публични организации за осигуряването на имунизации по света.
Целта на срещата е да бъдат събрани поне 7,4 млрд. долара за имунизиране срещу болести като полиомиелит, дифтерит и дребна шарка на още 300 милиона деца в най-бедните страни по света до 2025 година.


5:28 ч.: Рекорден брой починали от коронавируса в Бразилия и Мексико

Бразилия отчете рекорден дневен брой смъртни случаи от COVID-19 за втори пореден ден, предаде Ройтерс.
Страната изнесе данни за 1349 нови жертви и 28 633 допълнителни потвърдени случая, с които общият брой става съответно 32 548 и 584 016.
Жертвите в Мексико за последното денонощие са 1092, а общият брой на заразените - над 100 000.
Броят на починалите е повече от два пъти по-голям от предишния рекорд, а новозаразените за деня също са максимална цифра - 3912. Общият брой на жертвите в Мексико вече достига 11 729, но според властите всъщност е по-голям.
Мексико планираше да започне да отваря икономиката си, но заразените и починалите достигнаха нови максимуми през тази седмица, задушавайки очакванията за значителни промени в ограничителния режим.
Колумбия съобщи, че ще затвори неокласическата сграда, приютяваща двете камари на националния парламент, след като депутат даде положителен резултат при тест за COVID-19. Той е бил в контакт с още няколко парламентаристи, много от които не са носили маски. Парламентът ще остане затворен поне до 17 юни. Долната камара ще заседава единствено в онлайн режим, а решението не засяга Сената, който не е провеждал срещи в сградата.
Колумбия досега е съобщила за над 30 000 заразени и над 1000 починали.


2:40 ч.: Германското правителство договори план за стимулиране на икономиката от 130 милиарда евро 

Коалиционните партньори в германското правителство договориха нов многомилиарден пакет мерки за стимулиране на икономиката, чрез които да бъде ускорено възстановяването от финансовия шок, предизвикан от коронавирусната пандемия, предадоха световните агенции.
Мерките са на стойност 130 милиарда евро и далеч надминават първоначалните очаквания за 80 млрд. евро.


1:57 ч: Тръмп е здрав, тежи 110 кг, няма странични ефекти от хидроксихлорохина

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не показва странични ефекти от двуседмичния прием на лекарството срещу малария хидроксихлорохин, което може да причини сърдечни проблеми. Това сочат резултатите от годишния медицински преглед на Тръмп, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.
Изследванията показват, че 73-годишният президент остава здрав, но леко е напълнял и вече тежи 110,68 кг, което го поставя в категорията на наднормено тегло за хора с неговата височина.
Тръмп, който ще навърши 74 години на 14 юни, редовно се тества за коронавирус и резултатите винаги са били негативни, според обобщение на резултатите, направено от лекаря му Шон Конли.
Държавният глава през миналия месец започна да приема хидроксихлорохин въпреки множеството неизвестни около ефективността му, след като двама служители на Белия дом дадоха положителен резултат за коронавирус.
В кардиограмата на Тръмп не се забелязват изменения, резултат от лекарството, каза лекарят.
Президентът продължава редовно да си прави тестове, като до момента всички резултати са отрицателни.
Холестеролът на Тръмп е 167, което е в нормалните граници.
Медицинските изследвания са обичайна практика за американските лидери от времето на 37-мия президент Ричард Никсън, който заема поста между 1969 и 1974 година.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.