Българският спорт получи разрешение за тренировки и състезания на открито от 10 юни, става ясно от заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Както и за футболното първенство, което се подновява утре, петък, 5 юни, ще се допуска публика, заемаща не повече от 30 процента от капацитета на съоръжението. Зрителите трябва да седят на минимум 1,5 м един от друг.

От 15 юни се подновява спортният живот - тренировъчен и състезателен, и на закрито, като изискванията за посещаемост на публика са същите.

Футболът първи ще проправи път идния уикенд на професионално ниво, следват спортове като тенис, водни, моторни, индивидуални и т.н. Ще бъдат довършени много първенства и турнири на подрастващи. Елитните шампионати по баскетбол и волейбол бяха прекратени.

Ето какво гласи заповедта на Красен Кралев:

"Министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде Заповед № РД-09-565/03.06.2020 г., с която от 10 юни се разрешава провеждането на колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито. По време на надпреварите се допуска публика при заетост на местата до 30% от общия капацитет на спортните съоръжения. Настаняването на зрителите трябва да се извършва най-малко през две седалки или при спазване на дистанция от 1,5 м. 

Считано от 15.06.2020 г. ще бъде позволено провеждането на колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито за всички възрастови групи. Разрешено е допускането на публика при заетост на местата до 30% от общия капацитет и настаняване на зрителите най-малко през две седалки. 

Заповедта на министър Кралев е издадена съгласно т. 5 от Заповед № РД-01-5302/03.06.2020 г. на министъра на здравеопазването."