Пореден пакет от икономически мерки е на път да приеме германското правителство в Берлин в опит да се справи с тежките последици за стопанския живот след епидемията от коронавирус. 

Управляващата коалиция е достигнала до компромис за пакет от 130 млрд. евро, който ще бъде влят в бизнес и хора под една или друга форма и ще продължи да действа през тази и следващата година. Това съобщи вчера късно вечерта лично канцлерката Ангела Меркел, която се появи на брифинг по националната телевизия заедно със своите коалиционни партньори от Социалдемократическата партия.

Най-важната от мерките, която ще коства най-много и на федералния бюджет, е временното сваляне на единната ставка за плащанията по данък добавена стойност - от 19 на 16%, тоест за абсолютно всички категории бизнеси и стоки. Надолу слизат и дифенцираните ставки от 7 на 5%. Загубата за хазната ще бъде в размер на 20 млрд. евро до края на тази година, докогато ще действа и мярката. Целта е ясна - стимулиране на потреблението и повишаване на търсенето. 

Финансовият министър Олаф Шолц обяви, че сметките показват, че мярката трябва да даде резултат през следващите 2 месеца и предупреди бизнесите да не използват "отстъпката" за личностно облагодетелстване, а наистина да свалят цените там, където е възможно. Той нарече стъпката "най-голямото намаляване на данъци през последните десетилетия".

Освен това семействата с деца ще могат да получат еднократен грант в размер на 300 евро за дете, който ще пристигне с изплащането на месечната детска надбавка, дава подробности ДПА.

Допълнителни 50 млрд. евро отиват в помощ на инвестициите, особено технологични. Така особен акцент се слага върху насърчаването за купуването и предлагането на електрически автомобили, ще бъдат субсидирани и тези търговци, които разполагат с повече станции за зареждане в своите обекти. 

25 млрд. евро отиват за различните индустрии, но все още не е ясно как точно ще бъдат разпределени парите, както и как ще бъдат усвоявани. Предстои уточняване. 

Забелязва се леко, но временно отдръпване от зелените планове на правителството. Целта е максимална грижа за свиване на разходите на домакинствата за електроенергия, като стана ясно, че ще бъдат намалени надбавките, които държавата плаща, за електроцентрали. Те ще бъдат компенсирани във времето по друг начин.

Предвиждат се и различни облекчения за затруднените общини, но няма да има облечаване на дълговете към федералното правителство. 

Голям пакет от помощи ще потегли и в посока поддържане нивото на националната железница. Тя ще усвои директен грант от 5 млрд. евро, който да компенсира намалелите обороти, допълнителни 2,5 млрд. евро пък отиват за местните транспортни компании. 

На пресконференцията беше подчертано, че новите стимули ще доведат до някаква форма на ново задлъжняване, но имайки предвид резервите, то няма да се отрази сериозно на балансите и опасност за фискалната стабилност няма.