Проба от миниатюрни червеи, прекарали 42 000 години във вечните ледове на Сибир, са се размърдали след размразяване, разказва GeologyIn.

Изследването, публикувано в журнала Doklady Biological Sciences (издание с руски изследвания на английски език), е открило следи на живот в микроскопичните нематоди (кръгли червеи), които са замръзнали в късния плейцостен - епоха, започнала преди 2,5 млн. години и завършила преди 11 700. 

Възрастта на пробата вечен лед е около 42 000 години. Два вида червеи са успешно съживени - Panagrolaimus detritophagus и Plectus parvus. Това е първи случай на мултиклетъчен организъм, съживен след толкова дълъг студен сън.

Освен простия им организъм и ниските температури и други фактори са спомогнали за оцеляването на нематодите. Те са дълги само около милиметър, но имат изключително развити способности за оцеляване. Нематоди са откривани на 1,3 км под повърхността на планетата. Този тип червеи могат да развиват пет различни вида "уста" според храната, до която имат достъп.

В изследването са разгледани над 300 проби от руския лед. Живите нематоди са били от проба, взета от река Колима в североизточната част на Сибир.

Допълнителни изследвания на червеите могат да подскажат на учените какви механизми са помогнали на червеите да оцелеят и да помогнат за развитието на криомедицината и криобиологията.