Обвиняемият по 18 престъпления от Наказателния кодекс Васил Божков е изпратил сигнал до прокуратурата по електронната поща. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев от Ябланица, където с главния секретар на МВР за пореден път ръководят лично акция срещу битовата престъпност.

Иван Гешев отказа да даде подробности за постъпилия сигнал. И всеки опит на журналистите да зададат въпроси беше париран с отговора, че не той е наблюдаващ прокурор.

"Аз съм го разпределил към компетентен прокурор. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно", каза Гешев.

Попитан за извлеченията на банковите сметки, които Васил Божков публикува в своята страница във фейсбук, и за намека му, че огромни суми са давани за „такса спокойствие“, главният прокурор отговори, че така не се подават сигнали.

"Сигнали във фейсбук - не е нормалният начин за подаване на такава информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия - обвиняем и подсъдим. Така както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние, като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев - преценяват дали, кога и доколко да подкрепят други подсъдими лица като г-н Божков, включително и медийно, и като политическа пропаганда", коментира Гешев.

Попитан дали трябва да се направи проверка на колекцията на братя Бобокови, които са обвиняеми заедно с бившия вече зам.-министър на екологията Красимир Живков, Гешев отново се измъкна с извинението, че конкретните досъдебни производства не са от неговата компетентност. Защото той отговарял за визията и политиките на държавното обвинение. И всеки прокурор имал "вътрешна независима суверенна преценка".

Въпросите към него го изнервиха дотолкова, че реагира остро на питането какво става с екстрадицията на банкера Цветан Василев.

"Да ви приличам на президента на Сърбия? Или пък на сръбския премиер?", отвърна Гешев. 

И се върна на любимата му тема – борбата с битовата престъпност по селата. 

"Това е поредната рутинна операция, която се провежда съвместно с прокуратурата. Тя е по линия на това, което е приоритет на МВР и прокуратурата, а именно – битовата престъпност. Целта ни е към края на годината нивата на битова престъпност да са чувствително по-ниски от миналата година", каза Гешев.