"Ако до понеделник нямаме окончателен вариант и нямаме съгласие за съжаление прогнозите за създаване на правителство са песимистични". Това каза Томислав Дончев (ГЕРБ) след поредната среща между герберите и Реформаторския блок (РБ) по повод бъдещия кабинет.

Дончев обясни, че разговорите все още са на първия етап, а именно политическата формула на правителството. Той допълни, че на първо място тя включва броя и начина на участие на политическите субекти в една коалиция. Вторият етап бил постигане на съгласие за механизмите на вземане на решения, а третият - разпределението на отговорностите и персоналния състав.

"Готови сме на компромиси, но има линии, които не могат да бъдат пресечени. Една от тези линии е членството на България в ЕС и адекватното ползване на членството в най-добрия смисъл на думата". Това зави Дончев в контекста на изявлението на лидера на ЕНП Жозеф Дол малко по-рано. От думите на Дол стана ясно, че участието на Патриотичния фронт в бъдещото правителство е неприемливо.

ГЕРБ и  РБ за пореден път заявиха, че има съвпадение в програмите на двете партии, но не можаха да дадат смислен отговор на това защо все още тези програми подлежат на обсъждане. От изявленията им стана ясно, че въпреки думите на Дол участието на патриотите в бъдещото управление не е напълно изключено. "Няма конкретика, обсъждали сме различни варианти. Няма изначално отхвърелни варианти. Има обща нагласа да има функциониращо правителство. Нашите чести срещи са свързани с това да се осигури максимално стабилна политическа рамка". Това каза зам.шефът на ДСБ Петър Москов.

"Намерихме много допирни точки в програмата, това е сериозна крачка напред. Доста неща са изчистени, но докато всичко не е договорено нищо не е договорено", обясни лидерът на ДБГ Меглена Кунева.