Законодателният съвет на Хонконг окончателно одобри законопроекта, който забранява подигравките с националния химн на Китай, предаде Асошиейтед прес. За обида по адрес на "Маршът на доброволците" нарушителите може да получат тригодишна присъда или да платят до 6450 долара.

Успехът за пропекинския лагер в Законодателния съвет не бе постигнат с лекота - продемократични опозиционни депутати многократно се опитаха да попречат на гласуването. Днес работата на органа бе прекъсната, след като двама народни представители хвърлиха в залата течност със силно неприятна миризма. Трябваше да бъдат извикани дори полицаи и пожарникари.

"Една държава убиец вони завинаги. Това, което направихме днес, е да напомним на света, че не трябва никога да простим на Китайската комунистическа партия за това, че преди 31 години убиваше собствения с народ", каза един от двамата депутати Еди Чу, преди той и колегата му Рей Чан да бъдат отстранени от залата.

Когато стана ясно, че законопроектът ще бъде гласуван, повечето от продемократичния лагер бойкотираха вота.

В крайна сметка той бе одобрен с 41 гласа "за" и 1 "против".

Пекин започна да натиска местните власти да забранят да се обижда китайският национален химн, след като футболни фенове от Хонконг го освиркваха по време на международни мачове през 2015 г. В духа на протестите от 2019 г. хиляди фенове дюдюкаха преди официална квалификационна среща срещу Иран за Световното първенство по футбол. Заради инцидента ФИФА глоби Футболната асоциация на Хонконг.