"Името му е Джъстин Хауъл."

С това кратко послание милиони американци потърсиха справедливост в туитър след поредния случай на полицейско насилие срещу чернокож.

Хауъл е с фрактура на черепа и се бори за живота си, след като "по погрешка" (цитат от изявление на полицейското управление на Остин, Тексас) е прострелян в главата с гумен куршум от полицейски служител на 31 май. Това споделя Джошуа Хауъл, който е брат на ранения и е създал страница в GoFundMe за събиране на средства за лечението.

Двайсетгодишният студент е присъствал на протест в Остин заради убийството на Джордж Флойд.

 

 

В туитър "Анонимните" публикуваха видео от случката, на което се вижда как няколко души пренасят безжизненото тяло на простреляния към полицаи, които обаче отговарят с куршуми.

В понеделник началникът на полицейското управление на Остин Браян Манли съобщи, че камери са засекли как човек хвърля бутилка с вода към сградата на управлението. До въпросния нарушител стоял друг човек, който хвърлил раница към служителите на реда. По думите на Манли един от полицаите е стрелял с гумен куршум към този, който е хвърлил раницата, но вместо него уцелил Хауъл в главата.

"Изглежда си е ударил главата, когато е паднал на земята", изтъкна Манли, цитиран от "Си Би Ес Остин"

Той обеща, че случаят ще бъде разследван, все едно е бил ранен полицейски служител.