ЕС подготвя нова среща с Китай след отмяната на форума в Лайпциг, предвиден за 14 септември. Причина е пандемията от коронавирус.

Това съобщи днес Виржини Батю-Хенриксон, говорител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Срещата не се отменя, а само се отлага, уточни тя.

Решението за отлагане е взето вчера след разговори между германската канцлерка Ангела Меркел, китайския президент Си Цзинпин и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Срещата трябваше да бъде едно от най-важните събития по време на германското председателство на ЕС, започващо на 1 юли. В нея трябваше да участват лидерите на всички страни членки на Съюза.

Форумът, който се подготвя за неопределена засега дата, ще бъде само между китайски представители и председателите на Еврокомисията и Европейския съвет.

Коронавирусът, който причини най-тежката криза в историята на ЕС, тръгна именно от Китай. Една от причините са избухването на пандемия с такъв размах е, че властите в Пекин в началото са криели истината за случващото се.

ЕС и Китай са на нож из заради напрежението в Хонконг. То бе предизвикано, след като Пекин на практика отне автономията на този специалин рейон и ликвидира принципа „една държава-две системи“.