Изненадващ развой прие сагата с намаляването на ДДС ставката за ресторантьорския бранш и книгите на днешното второ заседание на комисията по бюджет и финанси към Народното събрание. В едночасово заседание, в което хаосът и надвикванията взеха връх, предложението на ДПС - за намаляване на ставката и за бебешки храни и санитарни материали, мина безпроблемно и то без да има представител на Движението, който да го защити. 

Днешните решения на комисията, които вече потеглят към Народното събрание за окончателното им приемане, са следните - намалява се ДДС от 20 на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, с изключние на алкохола в тези заведения; намалява се ставката до 9% за доставката на книги; намалява се ставката за бебешките стоки; дава се възможност за използването на ваучери до 210 лв. за някои категории държавни служители. 

Впечатление направи, че на това заседание, за разлика от предното, присъства председателката на комисията Менда Стоянова, която обаче се въздържа от гласуване, защото декларира, че по принцип е против диференцирането на този вид данък. 

Заседанието премина под знака на объркването за това увеличава ли се наистина минималния осигорителен доход в ресторантьорския бранш, както беше заявено, докато самите работодатели се обявиха за "прецакани", заради изваждането на бирата и виното от обхвата на намаленото ДДС. 

Предложението на Пеевски и група

Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ бяха направили своето предложение за ниско ДДС за детските храни и санитарни материали още преди първото четене, но то беше отхвърлено на предишното заседание. Сега те са го прецизирали и са обяснили какво имат предвид - адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, пюрета за бебета и малки деца в опаковки до 250 грама - плодови, зеленчукови, с медо и риба. Памперсите същи влизат в тази графа. Рязко днес комисията смени мнението си и всички вкупом подкрепиха предложението, докато самите вносители отсъстваха от залата. Представител на ДПС защити предложението като заяви, че...Цонев предишният път го бил защитил достатъчно. 

Въпроси зададе единствено Румен Гечев, който обясни, че идеята е хубава, но попита как министерството на финансите ще разделя коя храна е бебешка и коя не и няма ли така хората да си купуват масово детски храни. 

"Вие пробвал ли сте някога бебешко пюре? Ако не сте - пробвайте и повече няма да опитвате", контрира го Менда Стоянова. 

Така предложението беше прието набързо и потегля към НС. Аргументът - подпамагане на младите родители и борба с демографската криза.

Вино и бира - с висока ставка на ДДС

Когато премиерът Бойко Борисов обяви, че въпреки мнението на своя финансов министър Владислав Горанов, е решил да намали ДДС за ресторантьорите, стана ясно, че това няма да важи за алкохолните напитки. Такъв текст беше приет и на първо четене. Малко по-късно обаче Валери Симеонов внесе поправка, която регламентираше това изключение само за високоалкохолните акцизни спиртни напитки, тоест - бирата и виното да минат на ниската ставка. Днес обаче комисията не прие това предложение, което предизвика гнева на присъстващите представители на бранша:

"Това, което се разбрахме с премиера, не е това, което приемате сега. Идеята беше да се подпомогне целия бранш. Вие сега просто сте включили калкулаторите"

Според тях - така приетите разпоредби - на практика лишават от помощ питейните заведения като барове и дискотеки. Те продават само алкохол и няма как да ползват отстъпката, която беше представена като антикризина за всички. Менда Стоянова възрази като обясни, че още в началото договорката е била "без алкохол", но според бизнеса - бирата и виното не са били включени там, те дори били към категория храна.

"Ми то всичко е храна и водата е храна", отвърна им Стоянова. 

В разгорещения спор се включи и най-сериозният защитник на браншна Валери Симеонов, който дори декларира конфликт на интереси. 

"Единственот ви решение, обърне се той към бизнеса е, да преоборудвате дискотеките в шкембеджийници, а баровете в детски градини"

В крайна сметка решението остана такова - намалено ДДС на 9% ще има само за храните в заведенията. Това щяло обаче реално да направи промените неадекватни. 

"Тласкате сектора към пропастта", заявиха рестоатьнорите.

Минимален осигурителен праг - нискоквалифициран персонал ли са сервитьорите? 

Неразборията продължи и по друго прясно внесено между двете четения предложения - това за различните минимални осигурителни прагове за неквалифицирания персонал в ресторантите. Както вече обяснихме - ресторантьорите сами предложиха прагът да се вдигне и осигуровката да се плаща върху 800 лв., а не върхи 610 лв. като част от опита да се изсветли бранша. 

През седмицата обаче група от ГЕРБ начело с Даниела Дариткова внесоха промени, които казват, че за неквалифицирания персонал минималната осигуровка може да остане 610 лв. Всички разчетоха това като отстъпка пред ресторантьорите.

Днес обаче от министерство на финансите и Менда Стоянова обясниха, че неквалифициран персонал бил друг тип професия - пиколо, хигиенист, камериерка, мияч на съдове и помощник-кухня. Ресторантьорите признаха, че те сами са поискали още в началото такова разделение. Категорични са обаче, че сервитьори, готвачи и бармани няма да попаднат в тази графа, а това са повечето от техните служители.

"Ние поискахме увеличението на 800 лв., но искахме и 610 лв. да остане за този неквалифициран персонал. Ние го предложихме това, защото мислехме, че целият бранш ще може да се възползва от това намалено ДДС, нещо, от което вие сега се отказвате", продължиха те. 

И дадоха пример - "даваме минималния осигурителен праг за дискотеките, но не им сваляме ДДС"

Накрая - предложението на Валери Симеонов за намалена ставка и за туроператорите не мина одобрението, но пък напред продължава идеята му да се дават ваучери за почивка до 210 лв. на държавни служители, които са били на първа линия в борбата с COVID-19. Днес към тях бяха прибавени и служителите на РЗИ.