17:15 ч.: СЗО: COVID-19 не си е отишъл. Може да удари отново

В някои страни, разхлабили карантината, се наблюдава нов ръст на случаите на Ковид-19 и хората там трябва да продължат да спазват защитните мерки, а властите в същото време - да продължат тестирането на населението, заяви днес Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.
Епицентърът на пандемията в момента е в страни от Централна, Южна и Северна Америка и особено в САЩ, каза говорителката на СЗО Маргарет Харис. "В някои страни - не говоря специално за Европа, някои хора тълкуват разхлабването на ограниченията, на мерките за социално дистанциране, като знак, че епидемията е приключила. Не, тя не е приключила и няма да приключи, докато все още има вирус някъде по света", подчерта тя, говорейки на брифинг в Женева.


13:00 ч.: Сингапур въвежда преносимо устройство за проследяване на контакти на заразени с коронавируса

Сингапур разработва преносими устройства, които властите планират да раздадат на всички жители на града-държава и с които ще се проследяват контактите на заразените с новия коронавирус, съобщи в парламента вътрешният министър Вивиан Балакришнан, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Устройството ще е с малки размери и ще може да се носи на верижка или в дамска чанта.
"Разработваме устройство, за което няма да е нужен смартфон. Ако то премине успешно изпитанията, ще можем да го раздадем на всички жители в Сингапур", каза министърът.
Правителството не уточни дали носенето на това устройство ще е задължително.


12:00 ч.: Коронавирусът в Русия: ръстът на заболелите за денонощие за пръв път спадна под 2 процента

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Русия нараства вече три седмици с под 10 000 на денонощие, без да достига пиковите стойности от първата половина на май. Това сочат данни на националния оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС. Днес денонощният ръст на заболелите в страната за пръв път спадна под 2 процента, отбелязва агенцията.
Новите случаи за денонощието са 8726, аи общият им брой вече е 449 834. Активните случаи обаче са едва 231 626, отбелязва ТАСС.
Санитарните власти съобщиха днес, че в Русия са извършени вече над 12 милиона теста за коронавируса. Междувременно базовото репродуктивно число, показващо колко души инфектира един заразен, отново спадна днес под единица - за пръв път от 30 май, допълва агенцията.
До момента в Русия са оздравели 212 680 болни от Ковид-19, включително 8057 през последното денонощие. През изтеклите 24 часа са починали 144 пациенти с новия вирус и общият брой на жертвите му в страната става 5528. 


11:37 ч.: Островите Фиджи се обявиха за свободна от коронавирус зона

Островната държава Фиджи се обяви за свободна от коронавирус зона, след като оздравяха всичките 18 души, които бяха положителна проба, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Премиерът Франк Байнимарама заяви днес, че в разположената в Южния Пасифик държава вече няма нито един носител на вируса.
"Дори с непрекъснато растящите бройки на тестовете, станаха 45 дни откакто регистрирахме последния си заразен. Смъртни случаи няма, 100 процента от заразените оздравяха", написа той в Туитър.
"Отговор на молитви, усилен труд и утвърждаване на науката!", добави той.
Фиджи е с население 900 000 души. През април там беше наложена карантина в отделни райони и се въведоха ограничения за влизане от чужбина.


11:03 ч.: Епидемията от COVID-19 е под контрол във Франция, казват експерти

Епидемията от COVID-19 е под контрол във Франция, заяви днес председателят на Научния съвет професор Жан-Франсоа Делфреси, предаде Франс прес.
"Вирусът продължава да циркулира, особено в някои региони...но по-бавно", каза той в ефира на радио "Франс ентер".
"Има значително намаляване. Имаме всички инструменти да проследяваме новите случаи. Имаме тестове, система за изолиране и за свързване с хора, които са били в контакт с вируса", каза Делфреси, специалист по имунология.
Научният съвет напътства властите в управлението на кризата, свързана с Ковид-19. Той публикува днес препоръки за подготовка за четири сценария - от епидемия под контрол до критично влошаване, но мнението на експертите е, че първият е най-вероятен.
Броят на пациентите в реанимация във Франция продължава да намалява с всеки изминал ден. В момента има малко над 1000 пациенти в тежко състояние, а преди два месеца броят им бе 7000, отбеляза АФП.


09:56 ч.: Чехия отваря границите за Австрия и Германия

Правителството на Чехия реши изцяло да отвори границите си със съседите си Австрия и Германия и да допусне неограничено пътуване от и до Унгария от днес на обед, предаде Ройтерс.
"Хората, които посещават тези страни, няма да се нуждаят от тест за коронавирус или от карантина", заяви премиерът Андрей Бабиш.
Вчера Чехия вече изцяло отвори границата си със Словакия.
"Искаме да се завърнем към нормален живот, за Чехия също може да е от полза хора от тези страни да идват да си харчат парите тук", изтъкна Бабиш.
Външният министър Томаш Петържичек заяви, че са отменени всички ограничения за пътуване до и от Австрия и Унгария, то пътуващите за Германия все още трябва да се съобразяват с германските изисквания за влизане в тази страна.
Чехите планират да върнат неограниченото влизане от над 20 европейски страни от 15 юни.
Пристигащи пътници от страни, където епидемията от новия коронавирус продължава да е силно разпространена, трябва да представят отрицателна проба за Ковид-19 или да се подложат на карантина


07:00 ч.: Казината във Вегас отвориха врати

Казината във Вегас и въобще в Невада масово отвориха врати в четвъртък за първи път от март насам заради епидемията от коронавирус.

"Мийте си ръцете, докато казвате "Вегас Бейби!" 20 пъти", това послание отправяха неоновите светлини по прочутата Лас Вегас Стрип.

Джеф Хуанг, страстен комарджия и блогър посетил много от казината в града, които отворят врати.

По-късно той сподели, че на повечето места само служителите носели маски. Пред някои казина дори не се извършвали проверки за температурата на входа.


06:31 ч.: Британското правителство задължава носенето на маски в обществения транспорт

Пътниците в автобусите, метрото и влаковете в Англия ще трябва да носят маски на лицето от 15 юни, когато повечето магазини ще отворят отново, съобщи британското правителство в четвъртък, предаде Асошиейтед прес.

Лондонско метро. Снимка АП/БТА

Новата заповед засега се отнася само до Англия, но министърът на транспорта Грант Шапс каза, че е възможно скоро и останалите съставни части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - да предприемат същата стъпка. Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че правителството й също обмисля да направи маските в транспорта задължителни.
Това е вторият път през последните дни, в който британското правителство предприема мярка, която не смяташе за наложителна, когато пандемията от коронавируса се разгаряше във Великобритания през март преди налагането на ограниченията за придвижването на жителите. В сряда правителството обяви 14-дневна карантина за всички пристигащи в Обединеното кралство от чужбина.


05:30 ч.: 394 нови случая на коронавирус в Германия за изминалото денонощие

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 394 през изминалото денонощие, показват данните, разпространени тази сутрин от института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс. Общият брой на заразените достигна до 183 271.

Ангела Меркел. Снимка АП/БТА

За последните 24 часа са починали 26 души, с които жертвите на Ковид-19 в Германия станаха 8613.


04:00 ч.: Новите случаи на коронавирус в Латинска Америка продължават да нарастват

Броят на новите случаи и на жертвите на коронавируса в Латинска Америка продължава да нараства, показват данните, разпространени от световните агенции.
Бразилия надмина Италия по брой на смъртните случаи и зае трето място в света след САЩ и Великобритания, съобщи Ройтерс.

Протест на здравни служители в Бразилия заради ненавременните мерки на президента Жаир Болсонаро. Снимка АП/БТА

През изминалото денонощие по данни на бразилското министерство на здравеопазването от Ковид-19 в страната са починали 1437 души, с които общият брой на жертвите достига 34 021.
Новоустановените заразени в Бразилия през последните 24 часа са 30 925 - с над 2000 повече от вчера.
Коронавирусът се разпространява бързо и сред коренното население на страната въпреки надеждите на епидемиолозите, че изолираният му живот ще го защити от пандемията. Досега сред коренните жители са регистрирани 182 смъртни случая, показват данни на Асоциацията на бразилските коренни народи.
Новите случаи в Мексико надминаха рекорда, отбелязан предишния ден. Потвърдените в четвъртък случаи са 4442, а починалите - 816, съобщи Асошиейтед прес. Общо в Мексико са регистрирани 105 680 заразени и 12 545 починали.
Според представители на здравните власти обаче броят на починалите включва много смъртни случаи, които са настъпили седмици по-рано и чак сега са класифицирани като резултат от Ковид-19, съобщава Ройтерс.
Президентът Лопес Обрадор каза, че Мексико контролира ситуацията с коронавируса. "Това не е Ню Йорк", заяви той и подчерта, че смъртните случаи в страната спрямо броя на населението са по-малко, отколкото в страни като Франция, Испания, Германия и Бразилия.


00:15 ч.: 44 нови смъртни случая от COVID-19 във Франция

Потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус във Франция нараснаха с 767 и достигнаха до 152 444 на 25-ия ден след края на затварянето на страната на 11 май, съобщи френското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.
В информацията се казва, че броят на хоспитализираните с COVID-19 продължава да спада през последните седем дни, като е намалял през последното денонощие с 413 или с 3,1 процента до 13 101. Броят на пациентите в интензивните отделения също намалява с 47 или с 3,9 процента до 1163.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.