Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се намира във френското посолство в Каракас, заяви министърът на външните работи на Венецуела Хорхе Ареаса. Преди три дни президентът Николас Мадуро даде да се разбере, че съперникът му "се е скрил" в една дипломатическа мисия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За друг представител на опозицията - Леополдо Лопес, има информация, че се намира в посолството на Испания. В отговор на въпрос за двамата външният министър заяви пред радио "Унион", че венецуелските власти нямат право да влизат в посолствата на която и да е държава и да задържат някого.

По-късно днес френското външно министерство отхвърли твърдението на Ареаса, че Гуайдо е във френското посолство в Каракас.

Ареаса каза, че случващото се е "позор за дипломацията на Испания и Франция" и изрази надежда, че двамата опозиционери, които нарече "бегълци", ще бъдат предадени на венецуелското правосъдие, съобщи ТАСС. Той освен това обвини Лопес, че всъщност ръководи Гуайдо и намирайки се в испанското посолство, "продължава да крои заговори" срещу властта.

Франция и Испания са сред около петдесетте страни в света, които признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела.

В понеделник Мадуро намекна, че съперникът му "се е скрил в едно посолство", Гуайдо обаче отрече и написа в Туитър, че Мадуро лъже, а за себе си каза, че е "с народа".

През май между Париж и Каракас възникна напрежение заради отношението към френския посланик Ромен Надал. От 2 май венецуелски полицаи постоянно са разположени на улицата, на която той живее, е резиденцията му е без вода и електричество. Това пречи на нормалното функциониране на посолството, заяви френското външно министерство.

То обаче продължава да работи. Днес посланикът публикува в Туитър снимка от срещата си с пристигналия неотдавна нов руски посланик във Венецуела Сергей Мелик-Багдасаров, предаде Франс прес.

Представителят на Гуайдо у нас: Фалшива новина

Новината е фалшива, съобщи във фейсбук Естефания Мелендес – дипломатически представител на Хуан Гуайдо в България.

„Гуайдо се придвижва свободно във Венецуела и има подкрепата на народа и на целия свят. Не както президентската двойка Мадуро-Флорес които продължават да нарушават санкциите и са въвлечени в трафик на наркотици“, твърди тя.

 

 

Като страна член на ЕС България също признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела до провеждането на избори за държавен глава.