След като вчера главният прокурор Иван Гешев разкри в Ябланица, че в прокуратурата по имейл е постъпил сигнал от Васил Божков, днес самият сигналоподател каза, че той е "съвсем сериозен".

Той прилага хронограма на събития. 

Друг е въпросът, че в тях е замесен и самият сигналополучател - главният прокурор Гешев.

Всъщност, поглеждайки към фактите от началото на годината, за публиката новото от днешния пост на Божков е опитът на чешката SAZKA да изкупи мажоритарния дял от "Национална лотария". Това до момента не беше известно, както не е било известно и твърдението на Божков, че още през ноември Владислав Горанов е поискал прехвърлянето. 

Това, което знаем обаче, донякъде потвърждава думите на Божков след това. Ясно е, че атаката към него потегли още в началото на декември на миналата година от семейство Найденови - неговите бивши съдружници в Еврофутбол. Те изнесоха данни, че бизнесменът е спестил 250 милиона лева държани такси, тълкувайки закона, както му е удобно. 

Найденови, които над 25 години си партнираха с Божков в бизнеса, подадоха сигнал в прокуратурата и "за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда". Става въпрос за предполагаемо престъпление, извършено през декември 2017 г.

В средата на същия месец, на 12 декември миналата година, гостувайки в ефира на бТВ, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че е разпоредил на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка в Държавната комисия по хазарта (ДКХ) заради сигнал, че е облагодетелствала една от най-големите частни хазартни компании в страната. Става дума за гореописаните 250 милиона лева и "Националната лотария".

Седмица по-късно, на 20 декември Специализирана прокуратура излезе със съобщение, че започва проверки по сигнала на Найденови.

И това продължи до 16 януари, когато съпредседателят на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов внесе в деловодството на Народното събрание предложение за изменения в Закона за хазарта.

Факт е и че седмица по-късно от министерството на Владислав Горанов дойде каскада от разнопосочни предложения за промени в закона и то само в рамките на 24 часа. МФ предложи закон,  с който се създава Национална агенция по хазарта, която да замени действащата в момента комисия по хазарта. Мотивите - "констатираните недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор". Или държавата призна, че колективното управление на ДКХ е неефективно и реши да го замени с нова структура с ясна отговорност. 

В преходните и заключителните разпоредби на предложението обаче се правят и промени в Закона за хазарта, които не отчитат подкрепеното от премиера Борисов и от ГЕРБ предложение на Валери Симеонов за монополизация. Накратко - Министерство на финансите пуска проект, който предполага, че участието на частни субекти на пазара се запазва. 

Тогава именно идва и предложението за промяна на държавната ставка, която трябваше да стане 25%. Тоест - таксата от 15% върху приходите от всички залози да отпадне. Според министерството - сумата е практически равна, прави се за уеднаквяване на осчетоводяването с европейската практика. 

Буквално на другия ден МФ оттегли това предложение и излезе с ново, с което почти върна стария режим. С мотива че имало различни интерпретации по вчерашното уж безпроблемно предложение.

Факт е обаче и че АДФИ обяви, че има загуби за бюджета на 22 януари, те обаче бяха изчислени на около 210 милиона лева, но не можаха да кажат дали има престъпление. Тук е важно да бъде отворена скоба, защото един въпрос се набива на очи. Горанов обявява на 12 декември, че е наредил проверката. Георги Начев информира журналистите за резултатите на 22 януари 2020 г. За малко повече от месец  държавната агенция е успяла да установи фактите, но не е успяла да установи дали е извършено нарушение на текстове, които като обем в Закона за хазарта заемат не повече от десетина реда. 

Буквално на другия ден АДФИ вече смята, че нарушение има. Не просто има нарушение на закона от страна на комисията по хазарта, но и новото предположение е, че обявената щета от 210 млн. лв. е силно занижена, а сумата всъщност е много по-голяма.

Последва прокурорската акция в офисите на Божков и близките му компании, запори на сметки и приемането на закона за одържавяването на лотарията.

Цялата сага от началото на годината може да бъде прочетена тук.