Пълно объркване настъпи с данните за новозаразените, излекуваните и починалите от COVID-19 в първия ден, в който бе обявено, че Националният оперативен щаб няма да дава брифинги, а ще бъдем информирани чрез специалния портал.

Първо към 8,00 часа информация не можеше да бъде намерена никъде. Малко по-късно в Единния информационен портал се появиха ужасяващо тревожни данни (виж снимката по-горе). От тях излиза, че за денонощие при направени едва 232 теста са открити 42-ма новозаразени, починалите, които вчера са били 147 души, днес са нараснали с 12 (дванадесет) до 159, но въпреки това отдолу се мъдреше 0 (нула) като брой починали за последното денонощие.

Според същите данни към днешна дата хоспитализираните са 149, от тях 8 в интензивно отделение. Излекуваните за денонощието са 68, става ясно още от тези данни.

Клуб Z потърси, разбира се, за коментар представители на Националния оперативен щаб. Но към 10:50 часа все още всички телефонни линии даваха заето. А малко по-късно бе обявено, че в 11,30 часа в Министерството на здравеопазването ще бъде дадена пресконференция.

Малко по-късно на сайта на информационния портал се появи квадратче, на което беше изписано, че новозаразените с коронавирус са 34.

Междувременно от областната администрация на Пазарджик съобщиха, че са установени 8 положителни проби за коронавирус в Сърница. Състоянието на заразените е задоволително и те са поставени в домашна изолация за 28 дни.

Издирват се контактните лица за поставяне под 14-дневна карантина.

След констатираното огнище на заразени с коронавирус са обсъдени предприетите мерки за ограничаване разпространението на заразата. Община Сърница остава затворена до понеделник 8 юни. В момента в сградата се извършват дезинфекционни мероприятия. Затворени за посещения са детската градина, пенсионерският клуб, местното читалище. Осъществява се стриктен контрол от страна на МВР и здравните власти за спазването на наложената карантина и противоепидемичните мерки в търговските обекти, хотелите и религиозните храмове.