Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване на посочения адрес (сградата на "Нове" на ул. "Московска" в София, б.р.)

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозният брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент.

Това са основните акценти в ново съобщение на прокуратурата от днес. То идва 3 дни, след като оттам разпространиха кадри на ценности на обвиняемия Васил Божков, наречени "нови", но метаданните на снимките показаха, че са от 5 февруари.

Прокуратурата отбелязва днес, че обиски текат от 30 януари. Поради законовите изисквания обаче, за всяко нещо се съставял протокол, който трябва да се подпише от няколко лица.

По повода се заявява още: 

"Беше установено, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона..."

А също така:

"След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение."

Всичко това обаче не обяснява опита за "антидатиране" на показаните завчера ценности от страна на някой в държавното обвинение

Той съвпадаше с поредната порция качени от Васил Божков във фейсбук твърдения - в конкретния ден: че е теглил милиони кеш на каса, за които твърди, че не са у него и пита, ако не е плащал подкупи - къде са.

И последните, показани днес снимки са стари - заснети са на 6 февруари 2020 г. в 11:50 ч. Сега поне от държавното обвинение не твърдят, че са "нови".

Ето и оригиналното съобщение от днес:

СЪОБЩЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА

Във  връзка с разследването по досъдебното производство, по което   Васил  Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени  престъпления против финансовата и данъчната системи, действията по претърсване и изземване в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 в гр. София са започнали на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. На посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.

Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно  от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите  на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на  поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД,  упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на  фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и  изследвания и уредник музей.

Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент  действия по претърсване и изземване на посочения адрес. Достъпът на  разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от  служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта.

Беше установено, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение  на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона. Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ.

Изрично следва да се отбележи, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент.

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.

Предоставяме снимки и видео от едно от помещенията в сградата на ул. „Московска“ № 43 в столицата, в които се провеждат действията по разследването под надзора на Специализираната прокуратура.