Авиогигантът Luftahsa ще излезе от групата на най-големия и основен германски фондов индекс DAX. Това ще стане още този месец - на 22 юни, обяви вчера късно вечерта борсовият оператор Deutsche Boerse AG. 

Дружеството, което поема изключително тежки удари от икономическата криза, причинена от разпространението на коронавируса, ще премине към по-малкия индекс MDAX, докато на негово място сред 30-те най-големи местни компании ще се включи фирмата за недвижими имоти Deutsche Wohnen SE.

Lufthansa изпадна в притеснително финансово положение заради практическото си принудително "приземяване" и се принуди да поиска държавна помощ. Така преди няколко дни надзорният съвет на флагмана одобри пакет от държавна помощ на стойност от 9 млрд. евро, в замяна на който Германия ще получи 20% от собствеността на компанията - частично влизане на държавата в частния играч на пазара. 

Ударът от излизането от DAX обаче е сериозен от репутационна гледна точка. Индексът отразява цените на акциите на 30-те най-големи германски компании и се смята за един от основните барометри за състоянието на германската икономика. На практика той е европейски еквивалент на американските Dow Jones и S&P. 

MDAX - индексът, в който се мести гигантът, на практика събира в себе си компаниите, търгуващи се на Франкфуртската фондова борса. Притежава се от същия борсов оператор, но е ниво назад.

Междувременно днес Бундесбанк - германската централна банка, обяви, че очаква значително свиване на брутния вътрешен продукт на страната и обяви тенденция за възстановяване, значително по-бавна от предвижданото. Според новите оценки достигането на нивата отпреди кризата ще отнеме поне две години.