Сезонът в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада ще бъде доигран в курорта "Дисни уърлд" в щата Флорида от 31 юли, съобщи Лигата на извънземните, както е наричана от феновете ѝ.

Комплексът поначало е затворен за посетители, а разполага с модерна зала с 5000 места, както и тренировъчни. Там ще отседнат всичките 22 тима, които се съгласиха да довършат шампионата, спрян на 31 март заради пандемията.

Идеята бе обсъждана в последните седмици. Чрез реализацията ѝ се спестяват пътувания, а мачовете и без това ще са без публика. Решението първенството да бъде подновено беше взето вчера от губернаторите, шефовете на НБА и на клубовете. Очаква се днес единствено потвърждение от Асоциацията на играчите, но то ще счита за формалност от американските медии.

Някои отбори от Западната и Източната конференция вече са си осигурили местата в плейофите, но предстои да бъдат решени позициите им. Затова всеки един отбор ще изиграе по осем срещи.

Засега се предвижда елиминациите да са в пълен формат с четири победи от седем мача. Крайната дата за довършване на сезона по този начин е 12 октомври. До 31 юли отборите ще възобновят колективните тренировки, но това ще стане на етапи.

До подобен сценарий ще прибегне и Националната хокейна лига (НХЛ). Тя се спря на варианта да прекрати редовния сезон и определи шампион с плейофи, в които ще участват 24 отбора. Те ще отседнат в два близки града, които разполагат с необходимите зали. Предстои НХЛ да определи местата от десет кандидата - седем в САЩ и три в Канада.

Преди самите елиминации ще се изиграят квалификации за определяне на първенците в конференциите. Единствено финалите за "Купа Стенли" ще се във формат 4 от 7, останалите ще са в 3 от 5.

Тренировките на хокеистите започват - отново поетапно, на 8 юни.