Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство за проучване на евентуално извършено нарушение от страна на най-голямата българска частна медия "бТВ Медия Груп" на общата забрана за нелоялна конкуренция. Това става ясно от обявление на сайта на регулатора и то идва само няколко седмици, след като собственикът на Нова телевизия Кирил Домусчиев обяви, че ще сезира Комисията. 

По данните на обявлението от днес личи, че сигналът е пристигнал от "Нова Броудкастинг Груп" още на 19 май тази година. Твърденията в сигнала пък се основават на информация от сайта "Блиц", публикувана един ден преди той да бъде подаден. 

За какво става дума? 

Историята започна на 18 май, когато обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува паметна записка между него и Кирили Домусчиев, според която Божков се ангажира да плаща за ефира в Нова за лотарията си 20 милиона лева без ДДС на година – за срок от 10 години. По-късно публикува и два договора – единия от 2018 г., подписан при старото ръководство на медията, а втория – от август 2019-а – месец след въпросната „паметна записка“. От данните в тях става ясно, че лотарията се е рекламирала преди две години за малко над 8 милиона лева в Нова, а година по-късно – за 20 милиона.

Още тогава обаче дойде отговор от самия Домусчиев, който, освен че сипе обиди към Божков и не отрича автентичността на бележката, "изсипва" и информацията за бъдещия си сигнал към КЗК. 

"Добавям само, че "Нова Броудкастинг груп" ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на "бТВ медия груп" с Българския спортен тотализатор (БСТ).

От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова Броудкастинг груп". 

Малко преди Домусчиев да публикува реакцията си в своя фейсбук профил, в "Блиц" се появява "разследване", в което се твърди, че за по-малко от четири години "бТВ медия груп" е получила 8 млн. лв. от "Български спортен тотализатор" за закупуване на програмно време и излъчване на предаване "Спорт тото", като договорът е сключен през септември 2016 г. без търг.

За подписването му била използвана "вратичка" в Закона за обществените поръчки, даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на ЗОП. Твърди се, че в договора имало изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на бТВ - "Нова броудкастинг груп" за 6 месеца. През първата година договорената сума била 825 000 лева, а през втората 1 200 000 лева. Тотализаторът се задължавал да плаща 4,8% за постъпленията си над 1 800 000 лева до 2 700 000 лева седмично и 6% за постъпленията си над 2 700 001 лева.

КЗК поема случая

Днес комисията пише, че образува проверка по сигнала заради това, че бТВ всъщност е предоставила програмно време на БСТ, вместо рекламно. 

"Доставчиците на медийни услуги заплащат за редакционно съдържание (програмно време), включително на независими продуценти, за което се носи редакционна отговорност, а рекламното време (търговски послания - клипове) се заплаща от рекламодателите на доставчиците на медийни услуги", пише комисията.

Очевидно в сигнала, подаден от Нова, пише, че така двете компании заобикалят правилото за 12 минути рекламно време на час и реално са давали неконкуретно предимство на бТВ и БСТ. Тоест - така е подписан договорът между двете компании, че "възмездно се предоставя на ДП БСТ допълнително рекламно време под формата на програмно такова."

Освен това КЗК смята, че може би има нарушение на законодателството му в частта за рекламните търговски съобщения, които трябва да са специално маркирани. В сигнала обаче пишело, че ...: 

"...в случая бТВ е излъчвало скрити търговски съобщения, предоставяйки срещу възнаграждение програмното си време, като по този начин е продало повече от нормативноустановеното рекламно време на час."

И още - според Нова, и очевидно според КЗК, в периода от 2 октомври на 2016 г. до 2 октомври на 2018 г., Спортният тотализатор всъщност е плащал за телевизионното предаване, вместо бТВ да заплаща на БСТ за остъпените права за разпространението на това предаване. 

"Чрез нарушаване според сигналоподателя на законоустановеното ограничение на времетраенето на телевизионна реклама на час бТВ извлича нелоялно конкурентно предимство пред останалите доставчици на медийни услуги в противоречие с добросъвестната търговска практика, което нарушава чл. 29 от ЗЗК", констатира комисията. 

Прави впечатление обаче, че никъде в аргументацията на КЗК не присъства обявеното от Домусчиев нарушение - за забрана на БСТ да сключва договор с други медийни доставчици.

Припомняме, че през последните месеци бТВ е обект на атака от свързваните с депутата Делян Пеевски медии. Дори премиерът Бойко Борисов нарече телевизията "Божков ТВ", защото била дала трибуна на избягалият в Дубай бизнесмен.

Малко след това последва и остра реакция на ръководството на медията, която написа открита позиция. В нея твърденията на Борисов се описват като "неверни".

"Намираме за тревожно, че премиерът Борисов нарича bTV, телевизия с доказано висока репутация, "Божков ТВ", на базата на неверни твърдения, разпространени от други медии"

По-рано днес премиерът отново реагира, меко казано, странно на въпрос на журналист на медията. Той беше попитан дали ще коментира разцеплението на ГЕРБ в Плевен, на което той отговори следното:

"Госпожо златна, кой те накара да питаш тия глупости"

Ние ви правим тунели и мостове, каквито не сте виждали досега, а ти ме питаш за разцепление и за еди-кво си. Тези, които сме ги изгонили, хората не ги одобряват. Във Видин си отиде старият кмет, който загуби изборите, а вчера (сряда) 250 нови члена сме приели. 50 са си отишли, а 250 са нови. Това ли е важно да ме питате”