Няма новина. Четвъртият кръг от преговорите за бъдещо сътрудничество между ЕС и Великобритания отново не донесе значителен напредък.

Това съобщи главният европейски преговарящ Мишел Барние.

„Няма значителен напредък от самото начало на преговорите“, уточни той.

И допълни:

„Не можем вечно да се движим така. Имаме по-малко от пет месеца за постигане на споразумение.“

Крайният срок е 31 октомври. Ако това не се случи, Великобритания ще напусне единния европейски пазар и митническия съюз в края на годината.

Надеждите за успех се изпариха заради продължаващите дълбоки разногласия между Брюксел и Лондон по най-важните въпроси – рибарството, равните условия за бизнеса от двете страни и ролята на европейските съдии при сделките.

Това са последните преговори преди насрочената за по-късно този месец срещу между британския премиер Борис Джонсън и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

А в края на месеца изтича срокът за двете страни да поискат удължаване на преговорния период след 31 декември. Джонсън на няколко пъти бе категоричен, че няма да го направи.

Барние обвини британския премиер, че постоянно се опитва да се „отметне“ от Политическата декларация, договорена през 2019 г. Преговарящият размаха документа, докато говореше:

„Преведен е на всички езици (официалните на ЕС – б.р.), включително на английски. И не е трудно да бъде прочетен.“

Барние даде пример с 4 параграфа, от които Джонсън се отмята, след като е сложил подписа си под декларацията. Става дума за равни условия за бизнес, сътрудничество в ядрената сфера, съвместни действия срещу прането на пари и финансирането на тероризма и рамките на сътрудничеството.

„Няма да приемем отмятане от Политическата дескларация. Същевременно искаме пълно спазване на Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС“, заяви Барние.

И посочи, че ЕС ще следи особено спазването на правата на гражданите и на протоокола за Ирландия.